2024. április 25., csütörtök

Nyertek a hagyományos erők, de előretört az AfD a német tartományokban

Jelentősen megerősödött a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak, mégsem tudott győzni a vasárnap tartott tartományi törvényhozási választásokon.

Brandenburgot ismét a szociáldemokraták hódították el, de a kommunista múlttal rendelkező Linkével sincsen meg a kormányzó többségük. Hasonló a helyzet Szászországban is, ahol az első helyen befutó kereszténydemokratáknak, még az SPD támogatása sem elég.

- Megcsináltuk! Ez egy üzenet Szászországból. Sok ember pozitív színben szeretné feltüntetni ezt a tartományt és eredményeket követel. Szászország barátságos fele győzött és ezért hálásak vagyunk - örvendezett Michael Kretschmer a drezdai Landtag régi-új vezetője.

Az AfD mindkét tartományban előlépett a második számú politikai erővé, de várhatóan ellenzékben marad, mert a kormánypártok nem hajlandóak együttműködni vele.

- A mai egy történelmi nap. A mi fiatal, mindössze 6 éves pártunk megrengette a CDU biztosnak tűnő szászországi fellegvárát - mondta Joerg Urban, az Alternatíva helyi vezetője.

És a hagyományosan szociáldemokrata Brandenburgot is majdnem sikerült bevennie a szélsőjobboldalnak. Míg az SPD 6%-ot rontott 5 évvel ezelőtti eredményéhez képest, addig az AfD 11-et javított.

- Az AfD fontos politikai szereplő maradt. Mától nem lehet kihagyni minket a döntésekből - szögezte le a párt listavezetője, Andreas Kalbitz.

Érdekesség, hogy a részvételi arány mindkét tartományban 15% körül nőtt, ami az elemzők szerint azt jelentheti, hogy az emberek vészterhes időkre készülnek.