2024. április 24., szerda

Stabil, gazdaságilag erős régió

Peter Beyer Németország támogatásáról biztosította Szerbiát európai útján

Az Európai Uniónak nincs jövője a Nyugat-Balkán integrációja nélkül – emelte ki Peter Beyer, a németországi Bundestag képviselője mai belgrádi látogatása során, amikor  tárgyalásokat folytatott Aleksandar Vučić államfővel Szerbia és Németország viszonyáról, gazdasági együttműködéséről, a régióban uralkodó helyzetről és Szerbia eurointegrációjáról.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– Németország érdeke, hogy a régió stabil és gazdaságilag erős legyen – hangsúlyozta Beyer.

Aleksandar Vučić emlékeztetett arra, hogy Szerbia legfontosabb gazdasági partnere Németország, és továbbra is érdekelt a gazdasági együttműködés fejlesztésében. Rámutatott, bátorító, hogy a német cégek többsége elégedett szerbiai vállalkozásainak eredményeivel.

Szerbiában mintegy 400 német vagy német tőkével rendelkező vállalat működik, s ezek mintegy 60 000 alkalmazottat foglalkoztatnak.

A szerb államfő kiemelte, hogy Szerbia nagyra becsüli Németország támogatását az ország euróintegrációja során. Mint rámutatott, a kormány minden erőfeszítése a közép- és hosszú távú reformokra irányul, szeretné rendezni a viszonyát Pristinával kompromisszumos megoldás révén, de mindebben Németország és az Európai Unió, valamint a nemzetközi közösség támogatására van szükésge.

Beyer tárgyalt Jadranka Joksimović, eurointegrációval megbízott miniszterrel is, aki szerint Szerbia határozottan halad európai útján, és ebben a lakosság több mint 50 százalékának a támogatását élvezi.

Reményének adott hangot, hogy az év végéig, amíg Finnország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét, újabb tárgyalási fejezetek nyílhatnak meg. Négy fejezet áll készen a tárgyalások megkezdésére: a munkaerő szabad mozgásával foglalkozó 2-es, a tőke szabad mozgásával foglalkozó 4-es, a szállítást felölelő 14-es és a transzeurópai hálózattal foglalkozó 21-es fejezet.

Beyer szerint Szerbia élvezi Németország támogatását az EU-csatlakozás felé vezető folyamatban, amennyiben az az előírt feltételek szerint történik. Mint megállapította, fontos szerepet játszik a joguralom kiépítése, de a makrogazdasági stabilitás megteremtése is.