2024. április 20., szombat

Tiltakozással indult a tanév

Az oktatási minisztériumban fogadták a Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója képviselőit

Az ország mintegy 670 iskolájában kezdődött a tanév rövidített, 30 perces órákkal, legalábbis a Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának adatai alapján. Ma ugyanis egynapos megmozdulással szólítottak fel arra, hogy az oktatási minisztérium jobban becsülje meg a tanügyi dolgozókat, és az eddigi 14,6 százalékos emelést az októberi elszámolásnál már 20 százalékos emelésre korrigálják. A minisztérium közleménye alapján csupán 237 iskolában voltak rövidített órák.

Ma a Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának tagsága nemcsak az iskolákban, hanem Belgrádban, az oktatási minisztérium épülete előtt is tüntetett. Az ott megtartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy szervezetükhöz az ország egész területén 736 iskola tartozik, és mintegy 670 iskolában tettek eleget a figyelmeztető megmozdulásra való felhívásnak.

– Követeléseink az állami költségvetésből finanszírozott minden ágazatban megkezdett igazságos fizetési osztályok bevezetésével foglalkozó szociális dialógus folytatására vonatkoznak. A tárgyalások tavaly októberben megrekedtek, és még annak sem tettek eleget, amiben megállapodtunk. Hajlandóak vagyunk tárgyalni, és küzdeni fogunk azért, hogy minél hamarabb sor kerüljön rá – emelte ki Jasna Janković, a szakszervezeti unió elnöke. Kifejezett nemtetszésének adott hangot, hogy a fizetési osztályok bevezetését 2020 júliusára halasztották, amire az ő becslései szerint 2021-ben kerül majd csak sor, hiszen hatalmas területről van szó.

Kiemelte ugyanakkor, hogy bár a tanügyi dolgozók esetében fizetésemelés erre az évre 14,6 százalék kellett volna, hogy legyen, a szakszervezetek ez év október elsejével már 20 százalékos fizetésemelést javasoltak. Mivel úgy tűnik, a kormány nem tesz eleget az ígéretének, a szakszervezetek képviselői Mladen Šarčević oktatási minisztertől és más érintett minisztériumok vezetőitől követelnek magyarázatot. Mint kihangsúlyozta, mindent meg fognak tenni, hogy a kormányfővel is tárgyaljanak arról a 2015-ben a négy nagy szakszervezet és az illetékes minisztérium által aláírt szerződésről, amit most sem tartanak be. Úgy érzik, a többi, az állami költségből finanszírozott ágazathoz képest, a tanügyet igazságtalanság érte.

A tüntetők képviselőit ma fogadták az oktatási minisztériumban. Ezt követően Jasna Janković kiemelte, hogy a minisztériumban ígéretet kaptak arra, hogy a követeléseik kapcsán tárgyalhatnak majd Ana Brnabić kormányfővel. Janković reményét fejezte ki, hogy erre a találkozóra az a bejelentett kormányülés előtt kerül sor, ahol ebben a témában folytatnak majd vitát a kormány tagjai.

A tüntetéssel kapcsolatban az oktatási minisztérium közleményt adott ki, amiben arra mutattak rá, hogy iskolaigazgatóktól kapott visszajelzések szerint az 1772 iskola közül 237 döntött a rövidített órák mellett. A minisztériumban ebből azt a következtetést vonták le, hogy a valós adatok jelentősen alacsonyabbak, mint amiről a Tanügyi Dolgozók Szakszervezetei Uniója beszámolt, amit azzal indokoltak, hogy a szakszervezetek uniója azokat az iskolákat is a tüntetők közé sorolta, ahol csupán néhány alkalmazott csatlakozott a tüntetéshez.