2024. április 19., péntek

Támadás Kosovska Mitrovicában

A sérült fiú állapota nem válságos

Mélységesen elítélte a szerbiai államvezetés a Kosovska Mitrovica északi részében, egy szerb nemzetiségű fiúgyermek ellen éles tárggyal elkövetett, egyesek szerint nemzeti indíttatású támadást. Az incidens után több személyt is előállított a rendőrség. Branislav Radović, a koszovói rendőrség regionális szolgálatának sajtófelelőse annyit tudott megerősíteni a sajtónak nyilatkozva, hogy a támadással albán fiúk egy csoportja hozható összefüggésbe. A fiúk az Ibart átívelő hídon jöttek át Kosovska Mitrovica északi részébe. Azt egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a támadás nemzeti indíttatású volt-e – tette hozzá Radović.

A kiskorú fiúgyermeket a Kosovska Mitrovica-i Klinikai Központ intenzív osztályán ápolják, állapota súlyos, ám nem válságos, nyilatkozta a sajtónak Milan Ivanović, az intézmény igazgatója, mondván, hogy a támadó a gyermek veséjének közelében ejtett szúrt sebet.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója úgy tudja, hogy az albán nemzetiségű fiatalok először sértegették a szerb nemzetiségű fiatalt, majd átmentek a hídon és rátámadtak. Đurić elítélte a történteket, ugyanúgy, mint Aleksandar Vučić szerb államfő vagy Ramush Haradinaj, Koszovó megbízott miniszterelnöke.