2024. április 24., szerda

Energia = pénz

Húsz vajdasági helyi önkormányzat képviselői vették át tegnap Újvidéken azokat a szerződéseket, melyek értelmében a tartomány összesen 80 középület, elsősorban iskolák és óvodák energiahatékonyságának elemzését támogatja.

A 100 000 euró értékű projektumot az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) finanszírozza azon szándéknyilatkozat alapján, melyet júliusban írt alá a Tartományi Energiaügyi, Építészeti és Közlekedési Titkársággal.

Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke a szerződések aláírása alkalmából elmondta, hogy ez egy többéves projektum kezdete, a cél pedig mind a 3000, köztulajdonban levő vajdasági létesítmény energiahatékonyságának felmérése.

„Ez több fontos célt is szolgál: energiát, ezzel együtt pedig költségvetési pénzeket takarítunk meg, kevésbé szennyezzük a környezetet, és kellemesebbé tesszük a tartózkodást az iskolákban, óvodákban, egyetemeken, egészségházakban és a szociális védelmi intézményekben. Az utóbbi három évben 1,2 milliárd dinárt fordítottunk a köztulajdonú létesítmények energiahatékonyságának növelésére, és folytatjuk a munkát, ennek érdekében pedig tárgyalunk a kereskedelmi bankokkal és a befektetőkkel is – mondta Milićević. Hozzáfűzte, hogy a tartományi kormány az energiahatékonyság növelése végett, de az ivóvízellátási és mezőgazdasági kérdések közös megoldása érdekében is folytatja az együttműködést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal.

Az eseményről kiadott tartományi közlemény szerint a szerződések átadásánál jelen volt Nenad Grbić tartományi szaktitkár, valaminy az EBRD képviselői is. Grbić köszönetet mondott azért, hogy az EBRD támogatja a vajdasági középületek energiahatékonysági atlaszának kidolgozását.

A most odaítélt, vissza nem térítendő eszközökből 42 oktatási intézmény, 11 közigazgatási épület, 11 egészségház, 5 szociális védelmi és 5 kulturális intézmény, valamint 2-2 gyógyfürdő, illetve sportlétesítmény és 1-1 buszállomás meg rendőrállomás energiahatékonyságát mérik fel a következő településeken: Apatin, Bács, Beocsin, Fehértemplom, Kúla, Kishegyes, Magyarkanizsa, Nagybecskerek, Pancsova, Palánka, Petrőc, Šid, Szenttamás, Szabadka, Törökkanizsa, Újvidék, Ürög, Verbász, Versec, Zenta.