2024. március 29., péntek

Értékes nyereményekre számíthatnak a topolyai Expóra látogatók

Szakmai konferenciák, biotermékek és kézműves sörök bemutatója a jövő hétvégétől
Topolyán évről évre az egyik legnépszerűbb gazdasági esemény az Expo (Fotó: Tóth Péter)

Topolyán évről évre az egyik legnépszerűbb gazdasági esemény az Expo (Fotó: Tóth Péter)

Szeptember 6-a és 8-a között szervezik meg a topolyai Expo 2019 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítást Topolyán. Szakmai konferenciák, üzleti találkozók, bio- és helyi termékek prezentációi és kóstolói, gyermek- és ifjúsági programok, kézműves sörök kóstolójával egybekötött bemutató, pálinkafőzők versenye és gazdag tombola színesíti a programot. A kiállítás a Piac Közvállalat nagycsarnokában és annak környékén rendezik meg. Szeptember 6-án, pénteken 9 órakor nyitja meg kapuit, az ünnepélyes hivatalos megnyitóra pedig aznap 13 órakor lesz. Vanyúr Gabriella, a Vállalkozók Általános Egyesületének titkára, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy a belépés a rendezvényre és valamennyi kísérőrendezvényére ingyenes, emellett a támogatóknak köszönhetően gazdag tombolával kedveskednek a látogatóknak. Az Agrotech Kft. például kétvasú ekét, az Agroberza műtrágyaszórót, a Kite Kft. önjáró John Deer márkájú fűnyírót, a Capriolo pedig egy értékes kerékpárt ajánlott fel. Ezek tekinthetők egyfajta fődíjnak, emellett csaknem 200, szintén értékes tárgynyeremény várja azokat, akik 100 dinárért tombolajegyet vásárolnak. A pálinkaverseny eredményhirdetése vasárnap 13 órakor kezdődik, majd 14 órától a tombola húzása.

Nagyon sok biotermesztő jelezte részvételét, határon innen és túlról is érkeznek. Több kóstoló és termékbemutató keretében tervezik készítményeik és termékeit népszerűsítését. Meglepetésekkel is készülnek a látogatók számára, és a biotermékekből főznek is a helyszínen. Minden bizonnyal a másik érdekes színfoltja lesz a rendezvénynek, és már tavaly is nagyon népszerű volt az Expón, a sörutca, melynek keretében a kis sörfőzdék mutatkoznak be kézműves söreikkel.

Vanyúr Gabriella (Fotó: Tóth Péter)

Vanyúr Gabriella (Fotó: Tóth Péter)

A kiállítás keretében kerül megrendezésre az egyéni pálinkafőzők versenye. Az érdeklődők részvételi szándékukat még jelezhetik Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének irodájában, egészen szeptember 4-éig, munkanapokon 8 és 15 óra között a Fő utca 12. alatt. Ott átadhatják a versenyre szánt mintákat, a gyümölcsből készült, minimum 0,5 liter pálinkát, a versenyző és a pálinka adataival ellátott üvegben, melyen szerepeljen a versenyző neve, lakcíme és telefonszáma, valamint a pálinka fajtája és évjárata. A benevezési díj 200 dinár. Érdeklődhetnek a 024/711-020-as telefonszámon is. A Szent Miklós Pálinka Lovagrend és a magyarországi Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrendje értékeli az átadott mintákat.

Végül, de nem utolsósorban, két szakmai konferenciát is rendeznek az Expo 2019 keretében. A nyitónapon 15 órától a Pannonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői tartanak előadást Az Európai Vállalkozói Hálózat (EEN) kezdeményezéseinek bemutatása címmel. Szombaton, szeptember 7-én, 10 órától Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért 2019 címmel, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft., a Szabadkai Regionális Képviselet és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében kerül sor egy szakmai konferenciára.