2024. április 25., csütörtök

Nagyobb biztonság kell az állattenyésztésben

Beodrai és bocsári gazdáknál tett látogatást Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter

A Törökbecséhez tartozó települések állattenyésztőinél, méhészeinél és kertészeinél tett látogatást csütörtökön délután Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter.

A 38 éves beodrai Duško Radivojša 18 éve foglalkozik állattenyésztéssel, 140 tehene és 170 birkája van. A házigazda eddig a prémiumokon és a szubvenciókon kívül semmiféle tartományi vagy köztársasági támogatással nem élt, és állami földet sem bérel. Ő mindössze nagyobb védelmet vár el az államtól.

– Minden reggel négy órakor kelünk, de ha sokat dolgozunk, kifizetődik a munka. Azt gondolom, hogy az államnak jobban mögénk kellene állnia. A šabaci tejgyár például évek óta 15 ezer euróval tartozik nekem, és tehetetlenek vagyunk, semmi következménye nincs a dolognak. A tejárat is rendezni kellene, hogy nagyobb biztonságban legyünk, és ne legyenek korlátozások. Három évvel ezelőtt például 1000 liter tejünk volt, de 300 litert nem vettek át tőlünk, ennyit kellett több napon át kiöntenünk – mondta el érdeklődésünkre Duško Radivojša.

Branislav Nedimović miniszter szerint szinte hihetetlen, hogy Duško Radivojša semmiféle pályázaton nem igényelt eddig támogatást, ráadásul saját és állami föld nélkül is tud eredményesen gazdálkodni. A beodrai és bocsári gazdákkal folytatok beszélgetések során a miniszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben az állami földek bérbeadása, a piacteremtés és a tej minőségének az ellenőrzése terén jelentős előrelépések történtek az ágazatban, és a minőség-ellenőrzésnek köszönhetően prémiumot is tudnak majd fizetni a tejtermelőknek.

– Sok feladat áll még előttünk. A minisztérium egyik legfontosabb feladata a mezőgazdasági termelők, elsősorban az állattenyésztők költségeinek az ellenőrzése, az állatorvosok által nyújtott különféle szolgáltatások árának a korlátozása lesz. Szinte hihetetlen, hogy például a 25 ezer dináros szubvencióból 10 ezer dinárt oda kell adniuk valamilyen tenyésztőszervezetnek – ezt a gondot is meg kell oldanunk – jelentette ki a mezőgazdasági miniszter.