2024. április 20., szombat
FORMULA–1

Pilótacsere, új szerződések és Räikkönen sérülése

Helyszíni tudósítás

Spa-Francorchamps-ban azonnal egy halom friss beszédtémával tért vissza négyhetes nyári pihenőjéről a Formula–1. A legforróbb téma már több mint két hete ismert volt, a szünet miatt eddig mégsem nyílt lehetőség megszólaltatni az érintetteket. A Red Bull házon belüli versenyzőcserét jelentett be: a nagycsapathoz idénre felléptetett, de teljesítményével Max Verstappentől látványosan elmaradó Pierre Gaslyt visszaküldték kisebb istállójukhoz, a Toro Rossóhoz, helyére pedig onnan a még nála is tapasztalatlanabb, az F1-ben csak idén bemutatkozó Alexander Albont vitték fel. A thaiföldi származású 23 éves versenyző így mindössze 12 nagydíjrajt után győzelemre is képes autóban találta magát, még ha ezt a hétvégét a tanulásnak is szentelheti, hiszen motorcserés büntetés miatt a rajtrács végéről kell majd indulnia. Nagy kérdés, hogy mire lesz képes Albon a szezon hátralévő részében Verstappen ellen, aki idén szinte hibátlanul vezet, és a csapat feltétlen támogatását élvezi, a Red Bull mindenesetre kimondottan kísérletezésként tekint erre a cserére, próbálva megtalálni az ideális második pilótát 2020-ra. Gasly sem került ki a körforgásból, ő a Toro Rossóval fejezheti be a szezont, és bár lefokozása indokolt volt, a francia mégis becsapva érzi magát, hiszen a vezetőség korábban végig azt sugallta, hogy befejezheti a szezont a Red Bull színeiben.

Csütörtök reggel egy ennél is váratlanabb pilótacsere lehetősége is felmerült: az Alfa Romeo a pályára rendelte a korábbi években a csapatnál versenyző Marcus Ericssont azzal az indokkal, hogy szükség esetén Kimi Räikkönen helyére kell majd beugrania, a finn lábában ugyanis meghúzódott egy izom a nyári szünetben, és még nem lehetett tudni, mennyire hátráltatja ez őt a vezetésben. Ezek után természetesen Räikkönen sajtóbeszélgetése vonzotta a legnagyobb érdeklődést, aki láthatóan élvezte is a helyzetet, és nem hagyott magából túl sok szót kihúzni. Arra a kérdésre például, hogy melyik lába sérült meg, úgy felelt, hogy „a kettő közül az egyik”, majd miután kiderült, hogy sporttevékenység során történt vele a baleset, így zárta a beszélgetést: „Mindig is mondtam, hogy sportolni veszélyes. A piálás biztonságosabb, ott nem lehet sérüléseket szerezni, legfeljebb másnaposságot.” A finn mindenesetre aztán pénteken rendben teljesítette az első szabadedzést, így aligha van akadálya számára a folytatásnak.

A csapatok megragadták az újraéledt médiafigyelmet, hogy néhány 2020-as pilótaszerződést is bejelentsenek: tisztázódott Valtteri Bottas sorsa, akinek a jövő évre is megszavazta a bizalmat a Mercedes vezetősége, az eddig a helyére ácsingózó tesztpilótájukat, Esteban Ocont így elengedték a Renault-hoz. A nagy elismertségnek örvendő fiatal francia érkezése miatt Nico Hülkenberg veszíti el a helyét a rombuszos márkánál, ő pedig a hírek szerint a Haasnál találhat menedéket jövőre, ahonnan Romain Grosjeannak áll kifelé a rúdja.

A Nemzetközi Automobil-szövetség eközben kiadta az előzetes 2020-as versenynaptárat, amely rekordszámú, 22 futamot tartalmaz: az idei állomások közül kiesik Hockenheim, a szezon első negyedébe azonban beütemeztek két új állomást, a Vietnami Nagydíjat Hanoiban, valamint az óriási méreteket öltő Verstappen-mánia nyomán a Holland Nagydíjat Zandvoortban.

És hogy mi a helyzet a hétvégi spái esélyekkel? Előzetesen az egyik legkiszámíthatatlanabb helyszínnek tűnik a 7 kilométeres hegyvidéki aszfaltcsík, amiből még a Mercedes, a Ferrari vagy a Red Bull-lal Verstappen is kikerekedhet győztesként.