2024. április 18., csütörtök
SPORTHÍREK

A nagy öreg kibírta

KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Sorozatban a harmadik hegyi befutót hozta a Vuelta hetedik szakasza, négy kisebb kategóriás hegyet kellett megmászni, mielőtt az utolsó, első kategóriás meredekhez értek a versenyzők. Bár a Mas de la Costa csak négy kilométer hosszú volt, átlagosan 12,3 százalékkal kanyargott, helyenként jóval 20 százalék feletti részekkel. A szökevénycsoportot tízen alkották, köztük olyan jó nevekkel, mint Gilbert, a Henao testvérek vagy Brambilla.

A szökevényeknek azonban most nem volt semmi esélyük, az összetett esélyesek döntöttek el mindent. A brutális hegyen hamar kialakult az első négyes, Roglič, Valverde, López és Quintana. A boly együtt ért a hihetetlenül meredek hajrához, amit a veterán világbajnok Valverde nyert. A piros trikót López vette vissza.

Végeredmény, 7. szakasz (Onda–Mas de la Costa, 183,2 km): Alejandro Valverde 4:34:11 óra, Primož Roglič a. i., Miguel Ángel López +6 mp, Nairo Quintana a. i., Rafał Majka +42 mp stb. Az összetett állása (még 14 szakasz van hátra): López 28:19:13 óra, Roglič +6, Valverde +16, Quintana +27 mp, Majka +1:58 perc stb.

EVEZÉS – VB

Galambos második

Galambos Péter ezüstérmet szerzett könnyűsúlyú egypárban a Linzben zajló evezős-világbajnokságon. A 32 éves váci versenyző előfutamában és negyeddöntőjében is a legjobbnak bizonyult, az elődöntőből a harmadik helyen jutott tovább. A döntőben jól jött el a rajtból, de negyedtávnál a favorit olasz Martino Goretti megelőzte. A táv feléhez közeledve kettészakadt a mezőny, Galambos mellett még az ausztrál Sean Murphy követte belátható különbséggel Gorettit. A hajrában Galambos leszakította az ausztrált, de az olaszt már nem tudta utolérni. Galambosnak ez az ötödik vb-érme, 2012 és 2016 után harmadszor végzett másodikként, 2010-ben és 2013-ban harmadik volt. A könnyűsúlyú egypár nem olimpiai szám.

RÖPLABDA

Címvédőhöz méltó játék

Szerbia címvédő válogatottja a rangnak megfelelő játékkal győzte le a női röplabda-Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek utolsó fordulójában a vendéglátó Törökországot, és a kedvező sorolást biztosító első helyen jutott a nyolcaddöntőbe, ahol vasárnap Románia lesz az ellenfél. A győztest – Szerbia kimondott esélyes – a negyeddöntőben az Azerbajdzsán–Bulgária meccs továbbjutója várja.

A nyolcaddöntő párjai: Szerbia–Románia, Azerbajdzsán–Bulgária, Olaszország–Spanyolország, Oroszország–Belgium, Törökország–Horvátország, Hollandia–Görögország, Lengyelország–Szlovákia, Németország–Szlovénia.

SPORTLÖVÉSZET

Magyar arany Rióban

Major Veronika a kisöbű sportpisztoly versenyében szerezte meg az első magyar érmet a sportlövő-világkupa riói viadalán. A magyar az alaplövésben harmadik volt, a döntőben pedig minden riválisát maga mögé utasította. Szerbiának három döntőse volt, a kisöbű puska összetett számában Stevan Pletikosić 5., Milenko Sebić 7. lett, légpisztolyban pedig Damir Mikec zárt az 5. helyen.

SAKK – SZABADKA

Az Itaka súlyos veresége

A szabadkai I. férfi és női csapatbajnokság 8. fordulójában az éllovas belgrádi Itaka súlyos vereségbe szaladt bele, de megmaradt vezető pozíciója. Az üldözők kihasználták az éllovas botlását, három fordulóval a vége előtt négy csapat is bajnokesélyessé lépett elő. A női mezőnyben a két éllovas nyert, botlott a Rad és a niši csapat.

Eredmények, 8. forduló, férfiak: NŠK–Radnički 3,5:2,5, Sloven–Vladimirci 4,5:1,5, Itaka–Jelica PEP 1:5, Spartacus–Naftagas 4:2, Svetozar Gligorić–Jugović 1,5:4,5, VŠK 2005–Sloga Turist 3,5:2,5. A sorrend: Itaka 18, Sloven 17, Spartacus és Vladimirci 16, Jelica PEP 14, NŠK 10 pont stb. Nők: Jugović–Rad 2:2, BAS–NŠK 3:1, DŠK Osnovac–Zlatar 2:2, Šahmatni Kružok–Jelica PEP 0,5:3,5, Radnički (R)–Mladost 1:3, Radnički (B)–Zombor 2:2. A sorrend: Jelica PEP 21, BAS 19, Rad 16, DŠK Osnovac 15, Radnički (R) 13, Jugović 12 pont stb.