2024. március 28., csütörtök

Könnygázt vetett be a hongkongi rendőrség tüntetők egyes csoportjai ellen

Könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevetett a hongkongi rendőrség tüntetők egyes csoportjai ellen szombaton fontos közintézmények, köztük a kormány székháza és a parlament közelében, az összecsapások helyi idő szerint este is folytatódtak.

A helyi média szerint a rendőrség este 9 óra körül figyelmeztető lövéseket adott le a Victoria park közelében azt követően, hogy elkezdte kiszorítani a tiltakozókat egy nagyobb bevásárlóközpontból.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap szerint eközben a rendőrök és a tüntetők összecsaptak azután, hogy ez utóbbiak nagy része elindult egy új helyszín felé a Victoria kikötőn keresztül.

A szombati volt a 13. egymást követő hétvégi megmozdulás, amely aközben fajult el, hogy a rendőrök könnygázzal és vízágyúval lőtték a tiltakozókat, és paprikaspray-t is bevetettek ellenük, az utóbbiak pedig gyújtóbombákkal és egyéb tárgyakkal dobálták őket.

A vízágyúkból kilőtt víz kék festéket tartalmazott - jelentette a dpa hírügynökség tudósítója. A német hírügynökség megjegyzi: a kék festék által hagyott folt megkönnyíti a hatóságoknak a tiltakozók azonosítását.

A hongkongi metróüzemeltető szombaton példátlan módon leállította a közlekedést a város mind az öt metróvonalán, miközben a tüntetők megpróbáltak átjutni Hongkong szigetéről a Kowloon-félszigetre. A tüntetők általában a metrót használják arra, hogy eltűnjenek a rendőrség elől. Már korábban is előfordult, hogy a hongkongi metróüzemeltető a megmozdulások környékén felfüggesztette bizonyos szolgáltatásait, de a vonalak teljes felfüggesztésére még nem volt példa. Az SCMP szerint hatvan buszjáratot szintén felfüggesztettek.

A szombati napra megemlékező felvonulást hirdetett a héten a Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport, de a rendőrség nem engedélyezte azt. Emiatt a csoport lefújta a demonstrációt. Ennek dacára több ezer demokráciapárti tüntető vallási körmenetnek álcázott békés felvonulást tartott több központi kerületben szombaton. Voltak azonban olyan csoportok is, amelyek kukákból, jelzőtáblákból, utcai szemétből útakadályokat emeltek.

A rendőrség hírügynökségi jelentések szerint igyekezett megakadályozni, hogy a tüntetők fontos épületek közelébe jussanak, a parlament, a kormányhivatal és a Kínai Népköztársaság Felszabadító Hadseregének helyi főhadiszállása előtt mégis összetűzés alakult ki. A tiltakozók a hongkongi kormány székhelyétől a rendőrkapitánysághoz vonultak, ahol rögtönzött barikádokat emeltek. A tüntetők az úttorlaszok némelyikét felgyújtották, az egyik kupacból feltörő tűz és füst megtöltötte az utcát. A tüzet később tűzoltók eloltották.