2024. április 19., péntek

Javul a közbiztonság az iskolákban

A jegyzőkönyvezett bűncselekmények száma csökkenő tendenciát mutat az újvidéki általános és középiskolákban.

Hétfőn kezdődik a tanév, a rendőrség fokozza a jelenlétét az oktatási intézmények környékén (Dávid Csilla illusztrációja)

Hétfőn kezdődik a tanév, a rendőrség fokozza a jelenlétét az oktatási intézmények környékén (Dávid Csilla illusztrációja)

Predrag Veličković, az újvidéki rendőrség részlegvezetője elmondta, hogy az önkormányzat és az újvidéki rendőrség illetékeseinek találkozóján megvitatták az iskolák biztonsági helyzetével kapcsolatos kérdéseket, és felmérték az elmúlt időszak közbiztonsági helyzetét.

A felmérések eredményeiből kiderült, hogy 38 százalékkal csökkent az iskolákban és az oktatási intézmények környékén történt bűncselekmények száma. Veličković hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények több mint 50 százaléka az iskolák területén történt, főként lopásokról és tulajdonrongálásról van szó. Elmondta azt is, hogy csökkenőben van az iskolákban elkövetett bűncselekmények száma, a múlt iskolaévben 28 ilyen esetről számolhatnak be, ami 6-7 százalékkel kevesebb mint az előző iskolaévben – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. – 2014-ben kezdtük el a Školarac elnevezésű akciónkat, amely az oktatási intézményekre összpontosít, főként a megelőzésen van a hangsúly. Már harmadik éve tart a Gyermekek biztonságának az alapjaiért nevű projektum, amelyet a most kezdődő iskolaévben is folytatunk. A projektumban 88 általános iskola vett részt, és összesen 5500 előadást tartottunk a közlekedésbiztonságról, az erőszakmegelőzés lehetőségeiről, valamint az erőszak társadalmi következményeiről. Ezenkívül számos megbeszélést folytattunk az iskolákban a drog- és az alkoholfogyasztás káros hatásairól – mondta Veličković.

Az újvidéki rendőrség részlegvezetője hangsúlyozta, hogy a múlt iskolaév folyamán többször is kábítószereket koboztak el az iskolákban, az esetek többségében marihuánáról volt szó. A rendőrtiszt bejelentette, hogy az elkövetkező iskolaév első hónapjában megerősített felügyelet alatt tartják minden iskola környékét, valamint, hogy fokozottan ellenőrzik majd az iskolák közelében lévő forgalmasabb útkereszteződéseket.