Sör és barátság

Magyar nap volt Nagybecskereken

K.I.

2019. augusztus 30., 19:54

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A 34. Sörnapok keretében szerdán magyar napot tartottak Nagybecskereken. A város főterén megtartott rendezvényen magyarországi városok mutatkoztak be, a műsorban pedig az anyaországi vendégek mellett a bánáti magyarlakta települések műkedvelői is felléptek. Magyarországi városok mutatták be vendéglátóipari, kulturális és gazdasági kínálataikat. Megtartották a Farkas Gyula halászléfőző emlékversenyt is. Az idén több mint ötven csapat vett részt a versenyen, az Écska halgazdaságnak köszönhetően pedig ezerliternyi ingyenes halászlé került kiosztásra.

Nyilas Mihály köszönti az egybegyűlteket (Fotó: Kecskés István)

Nyilas Mihály köszönti az egybegyűlteket (Fotó: Kecskés István)

A magyar napot harmadik éve tartják a Sörnapok keretében. Az egybegyűlteket köszöntötte Aleksandar Farkas köztársasági képviselő, Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke is.

– Megmutathatjuk, hogy mit tudunk, mire vagyunk képesek, itt Bánátban, Vajdaságban, de Magyarországon is. Sok vendég a művelődést, a gazdaságot, a turisztikai kínálatot mutatja be és ez nagyon fontos rendezvény itt Vajdaságban. Szeretnénk, hogy ez még inkább elmélyítse azt a barátságot, amely a két nép és a két ország között van. Mi délvidéki magyarok ebben mindenképpen segítünk, és ehhez hozzájárulunk – mondta Nyilas Mihály. 

A rendezvényt Zoran Pašalić köztársasági polgári jogvédő nyitotta meg, majd bejelentette, hogy múzeumot kapnak a Szerbiában élő kisebbségek. A rendezvényen részt vett Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője is.

– Nagyon fontos, hogy itt a becskereki főtéren egy nagyon gazdag, tartalmas művelődési műsorral tudunk bemutatkozni, úgy az itteni, környékbeli falvak, Becskerek, Muzslya, Erzsébetlak, Szentmihály, Magyarittabé is. Úgy mint a távolabb eső, észak-bánáti művelődési egyesületek apraja-nagyja. Itt vannak velünk persze a magyarországi vendégeink is. Tehát fontos, hogy egymásnak tudunk örülni, egymással tudunk találkozni és megmutatkozni itt ebben a nagyvárosban – mondta Kovács Elvira.
A rendezvényre több magyarországi városból érkeztek kiállítók és fellépők.

Szólt a nóta Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

Szólt a nóta Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

– Csabai csípős kolbászt fogunk elkészíteni. Én személyesen először vagyok itt, de valamelyik kollégám harmadszor van itt. Szeretnénk bemutatni, megkóstoltatni az emberekkel ezt a finomságot, amire nagyon büszkék vagyunk –  hallottuk a békéscsabai Szaszák Ádámtól.
Békéscsaba évtizedek óta Nagybecskerek testvértelepülése, jó kapcsolatuk van Gyulával, újabban pedig Mórahalommal is. Az együttműködés a magyarországi településekkel tovább bővül. Kezdetben ez elsősorban a művelődési élet terén indult, de most már egyre inkább a gazdasági kapcsolatok bővítése kerül előtérbe. Erre az ilyen találkozások kínálnak újabb lehetőséget. Nagybecskereken járt a napokban Mórahalom polgármestere, pénteken pedig a Nagybecskereki Sörnapok alkalmából rendezett fogadásra több magyarországi település küldöttségét is várják. Sztojkó Józseftől, a Városi Tanács tagjától megtudtuk, hogy a napokban a magyarországi Sándorfalvával közösen dolgoznak egy közös IPA-projektumon, amit majd szeptemberben fognak benyújtani.

A mórahalmi fürdőnek és a határ menti település egyéb gazdag vendéglátóipari kínálatának sok vajdasági látogatója van.

– Hétezer lakosa van a városnak, a múlt évben 130 ezer vendégéjszaka volt Mórahalmon, illetve a fürdő majdnem félmillió vendéget fogad egy évben. Úgyhogy igazán a lakosságszámhoz képest nagyon-nagyon jól növekszik a turisták száma. Most látjuk már az első félév eredményeit és látjuk, hogy növekedés van a múlt évhez viszonyítva is – hallottuk Stauff Marianntól, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége