2024. április 19., péntek

Vakációzáró Bácsfeketehegyen

Kreatív nyár végi kézműves foglalkozások, könyvbemutatók a könyvtárban

A bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár már évek óta rendszeresen szervez vakációzárót a gyerekek számára a nyári-, a téli-, és a tavaszi szünetben is. A leghosszabb és legtartalmasabb természetesen a nyári vakációzáró. A mostani rendezvényük hétfőn kezdődött és ma ér véget, a foglalkozások délelőtt 10 és 12 óra között zajlottak. Csordás Katalin könyvtáros, az esemény szervezője arról számolt be lapunknak, hogy három fajta foglalkozást is tartanak a gyerekek számára.

Kreatív kézműves foglalkozás a vakációzárón (Lakatos János felvétele)

Kreatív kézműves foglalkozás a vakációzárón (Lakatos János felvétele)

– Ezt a rendezvényt hagyományosan az iskolakezdés előtti héten tartjuk meg a könyvtárban. Az idei évben is könyveket mutattunk be, kézműves foglalkozásokat tartottunk és társasjátékoztunk, amit a gyerekek nagyon élveznek. Az idei évben a Nagyon zöld könyvvel ismerkedhettek, ami környezetvédelemmel, klímaváltozással foglalkozik, és a gyerekek nyelvén közelíti meg ezeket a témákat. Emellett bemutattunk egy meseregényt is, ami szintén a környezetvédelemhez kapcsolódik, a címe Vajon nagyi és az aranyásók. A gyerekek emellett szabadon nézegethetik a könyveket a polcokon, és nem volt olyan nap, hogy ne kölcsönöztek volna ki egy-egy nyomtatványt. A kreatív foglalkozások során készítettünk álomfogót, papírból virágot, mécsestartót befőttes üvegből, stb., és ügyeltünk arra, hogy a különböző kézműves dolgokat, kreatív módon, újrahasznosított anyagokból készítsük. Fontos számunkra a környezettudatos gondolkodásra való nevelés – tette hozzá Csordás Katalin, majd arról is szólt, hogy a foglalkozások mellett jó kikapcsolódás a társasjátékozás, de igyekeznek olyan kreatívabb játékokat választani, amelyekből tanulni is lehet. A gyerekek kedvence a Túl az Óperencián elnevezésű játék, amely magyar népmeséken alapul. Ugyancsak népszerű a magyar népmese kártyajáték.

A vakációzáró rendezvénynek nincs külön támogatója, a könyvtár saját szervezésében zajlik, tudtuk meg. A gyerekek számára a foglalkozások teljesen ingyenesek, csak a kellékeket kell vinniük, amik általában újrahasznosítható dolgok. A vakációzáró foglalkozások igen népszerűek a gyerekek körében, ovisok, alsósok és felsősök is egyaránt részt vesznek rajta. Az idei nyáron a létszám kb. húsz körül alakult mindennap, számolt be Csordás.