2024. március 29., péntek

Amazóniai tűzvész: beismerő vallomás Brazíliában

Beismerte felelősségét a brazil politikai vezetés a majdnem egy hónapja fékezhetetlen amazonasi erdőtüzek ügyében. Az alelnök, Hamilton Mourão úgy fogalmazott, hogy miután az ehhez hasonló, ha nem is ilyen méretű, tűzvésszel évről évre meg kell küzdeniük, nyilván a kormány intézkedésein is múlik, hogy ez megtörténhet.
A brazil elnök, akit hetek óta össztűz alatt tart a nemzetközi diplomácia, tűzgyújtási tilalmat rendelt el hatvan napra, és a hadsereg újabb egységeit: négyezer embert, több száz járművet és közel húsz repülőgépet rendelt ki az Amazonas térségébe. Az ott élő törzsek közül több is bekapcsolódott az oltásba, mert azt mondják, nincs idő megvárni az állami segítséget.

Miután az amazóniai esőerdőknek komoly szerepük van a Föld oxigénháztartásában, több állam is segítséget ajánlott Brazíliának és a már szintén érintett Paraguaynak. A brazil elnök csak feltételekkel fogadta el ezt.

Egy nemzetközi civil szervezet, a Survival International brazil irodájának szóvivője, Priscilla Schwarzenholz arról számolt be, hogy január óta sokkal több támadás éri az őslakosokat, mint korábban, és ez az elnök, Jair Bolsonaro retorikájának egyenes következménye.

Több törzsfőnök is nyíltan összetűzött a brazil elnökkel az elmúlt hetekben, mert szerintük tudatos gyújtogatás okozza ezeket a katasztrófákat. Az emberek azért gyújtják fel az erdőt, hogy növeljék a megművelhető földterületet.

A civil aktivista, Priscilla Schwarzenholz azt magyarázza, hogy a törzsi területek természetes határt szabnak az erdőirtásnak. Szerinte igenis lehetséges fenntartható gazdálkodást folytatni az őslakosok életterének tiszteletben tartásával. Különösen manapság, amikor állandó téma az éghajlatváltozás.

A brazil kormánypolitika nemcsak a nemzetközi diplomáciában szül tiltakozást. Jelentős gazdasági szereplők is bojkottálják a brazil ipar termékeit arra az időre, amíg a helyi politikai elit garanciát nem ad arra, hogy gondoskodik a természeti környezet védelméről.