2024. április 25., csütörtök
OLASZ KORMÁNYVÁLSÁG

Öt csillaggal együtt kormányozhat a baloldal

Conte miniszterelnök marad – Az ellenzékbe szorult Liga-vezér külső erőkre mutogat

Előrehozott választáson akart kormányfő lenni Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga-vezér Olaszországban. Terve meghiúsult, sőt pártjával együtt kitaszították a hatalomból is. Rómában az eddigi koalíció másik pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a korábban ellenzéki Demokrata Párt (PD) alakíthat kormányt, amelynek élén megtartják Giuseppe Conte miniszterelnököt.

Előrehozott választáson akart kormányfő lenni Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga-vezér Olaszországban

Előrehozott választáson akart kormányfő lenni Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga-vezér Olaszországban

Giuseppe Conte ügyvezető miniszterelnök kapott tegnap kormányalakítási megbízatást Olaszországban az államfővel, Sergio Mattarellával folytatott egyeztetésen. Az eddigi koalíció átalakul, de marad kéttagú: a hatalmat 14 hónapig gyakorló, elitellenes M5S továbbra is megtartja a helyét, szövetségese pedig a korábban ellenzéki, balközép PD lesz.

Az utóbbi párt a szélsőjobboldali Liga helyére került, amelynek elnöke, a populista, bevándorlás és sok egyéb ellenes Matteo Salvini augusztus elején azzal a szándékkal rúgta föl az M5S-el tavaly kötött közös kormányzási megállapodást, hogy nagy fölénnyel megnyerje az (általa őszre tervezett) előrehozott parlamenti választást, majd győztesként átvehesse a miniszterelnöki tisztséget. Eddig csak a belügyi tárcát irányította, ámbár kormányfő-helyettesként is működött, és lényegében ő számított az ország tényleges vezetőjének. Európai babérokra is vágyott, ezért megpróbálta az uniós szélsőjobboldali pártokat az Európai Parlament vezető erejévé szervezni, ám ez nem sikerült neki.

Faképnél hagyott szövetségese, a Luigi Di Maio vezette M5S azonban másként gondolta, s összeállt a baloldallal. Szerdán este az M5S és a PD abban is megegyezett, hogy koalíciót kötnek (meghiúsítva így Salvini választási tervét), a párton kívüli Contét pedig meghagyják a miniszterelnöki székben.

Nem tudni azonban, hogy az új kormánykoalíció meddig marad életképes. A partnerek között ugyanis nem teljes a bizalom, ráadásul a két pártban sem támogatja mindenki az együttműködést. A feszültségeket jelzi az is, hogy Nicola Zingaretti PD-elnök csak fogcsikorgatva egyezett bele Conte megtartásába. Pedig a régi-új kormányfő az egyik legnépszerűbb politikus az országban.

Több kérdésben vita is van az új koalíció két tagja között. A PD például nem lelkesedik az M5S által favorizált alapjövedelem bevezetéséért, sem a parlament létszámának csökkentéséért.

A torzsalkodásra vagy az egymás elleni áskálódásra azonban aligha jut majd sok idejük (az év végéig), hiszen sürgősen össze kell állítaniuk a kormányprogramot, és a miniszteri tárcák elosztásáról sem ártana megállapodni. A kormánynak el kell fogadnia a költségvetést is, aminek alapfeltétele a hiány további (radikális) csökkentése. Olaszország félelmetes, csaknem 2400 milliárd eurós államadóssága ugyanis a legmagasabbak közé tartozik az EU-ban.

A hoppon maradt Matteo Salvini bizonyosan mindent elkövet majd, hogy mielőbb visszatérjen a reflektorok fényébe, ha egy mód van rá, egyenesen a kormányfői minőségben (Fotó: Beta/AP)

A hoppon maradt Matteo Salvini bizonyosan mindent elkövet majd, hogy mielőbb visszatérjen a reflektorok fényébe, ha egy mód van rá, egyenesen a kormányfői minőségben (Fotó: Beta/AP)

Ez egyre jobban aggasztja az eurozóna tagállamait, ami aligha meglepő, hiszen abban az esetben, ha az óriási összeg meginog, akkora rengést válthat ki, amibe beleremeg az egész EU. Egy ilyen súlyos csapás nem érdeke a közösség meghatározó hatalmainak (különösképpen nem az olasz államadósságot finanszírozóknak, közöttük mindenekelőtt Németországnak, Franciaországnak és Hollandiának), amelyek legalább ilyen nyugtalanítónak, sőt drámainak tartják az olasz gazdaság állapotát is. Az olasz bankok helyzete is rosszabb az euroövezeti átlagnál, ami szintén aggasztó és figyelmeztető jel.

A második Conte-kabinet színre lépésével Salvini nem tűnt el a süllyesztőben. Ám amióta szétzúzta a kormánykoalíciót az M5S-el, sokat csökkent a népszerűsége. Figyelmen kívül hagyni azonban, nem szabad.

Az új kormány elvben 2023-ig maradhat hivatalban. Persze előfordulhat, hogy csak rövid életű lesz, s gyorsan összeomlik. Akkor pedig elkerülhetetlenné válik a soron kívüli választás, amit a Liga simán megnyerhet.

Az olaszoknak azonban csak egyharmada örülne az idő előtti voksolásnak. A legutóbbi felmérésekből mindenesetre az derül ki, hogy a megkérdezettek többsége a jelenlegi politikai válság megoldását is az új kormánytól várja, s nem az előrehozott választástól.

A hoppon maradt és ellenzékbe szorított Salvini másként vélekedik: elképesztően szégyenletes produkciónak tartja azt, amit az M5S és a PD előad. Szerinte a két pártot csak a hatalom, illetve a „bársonyszékek elosztása” érdekli.

A kormányból kibuk(tat)ott, s emiatt igencsak sértődött szélsőséges pártvezér külső erőket is felelősnek tart mindazért, ami vele és pártjával történt. Közölte: amíg a Liga hatalmon volt, védte az olaszok szuverenitását, méltóságát és büszkeségét, ám ez sokakat bosszantott. Meggyőződése, hogy Contét a legfejlettebb ipari országok (G7) hétfőn Biarritzban véget ért háromnapos csúcstalálkozóján választották meg ismét miniszterelnöknek; Párizs, Berlin és Brüsszel döntése volt az egész. A cél pedig az – állítja Salvini –, hogy Rómában gyenge kormány működjön, amely kívülről befolyásolható.