2024. április 24., szerda

G7: derűlátó végkifejlet

Macron elnök attól tartott, hogy az általa szervezett G7-csúcs a hullámlovaglás európai fővárosában ugyanolyan áldatlan körülmények között ér véget, mint a tavalyi kaotikus értekezlet.

Ehelyett a diplomácia új értelmet nyert, Trumppal való románca pedig feléledt.

A francia elnök azt a nagyravágyó célt tűzte ki, hogy a hónapokig tartó feszültség után tárgyalóasztalhoz ülteti Iránt és az Egyesült Államokat.

– Azt mondtam Rohani elnöknek telefonon, hogy amennyiben hajlandó találkozni Trump elnökkel, meggyőződésem szerint megköthető a megállapodás – mondta a sajtóértekezleten Emmanuel Macron, francia elnök.

– Nem akarunk változást a vezetésben. Hosszú távon nem akarunk atomfegyvereket, sem ballisztikus rakétákat. És ez rövid idő alatt elérhető – tette hozzá az amerikai elnök.

Trump biztató jeleket látott az elhúzódó amerikai-kínai vámháború kapcsán is. Azt mondta: a világ második gazdasági nagyhatalma megállapodást akar, a megállapodás pedig megköthető.

– Úgy látom, égető számukra a megegyezés. A kínai alelnök azzal hozakodott elő, hogy nyugodt körülmények között kialakított megállapodást akar. A „nyugodt” kifejezést használta. Egyetértek vele, mert Kínát a múlt hónapban kemény csapás érte. Három millió munkahelyet vesztettek, és a jövőben még többet veszthetnek – jelentette ki Donald Trump.

– Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok mindig ellentétes nézeteket vallott G7-es szövetségeseitől Irán, a kereskedelem vagy a klímaváltozás kulcskérdéseiben. Ezen a csúcson azonban változott a hangulat. Trump hajlamos a diplomáciára, ami nem volt jellemző a Fehér Házra az eltelt időben – jelentette Biarritzból Darren McCaffrey, az Euronews tudósítója.

Nem állíthatjuk, hogy minden kérdésben nézetazonosság alakult ki – kivált nem akkor, amikor a klímaváltozásról vagy a Brazíliának tűzoltásra szánt 20 millió dollárról volt szó.

Macron azonban kétségtelenül elégedett lehet, hogy legalább a felszínen sikerült kialakítania a véleménykülönbségek elmaradásának  látszatát.