2024. április 20., szombat

Új köntöst kap a pacséri iskola

A tanintézmény bekapcsolódik a minisztérium kibővített egyváltásos tanítási programjába

Mozgalmasan zajlott a nyári szünidő a pacséri Moša Pijade Általános Iskolában. Az intézmény igazgatónőjétől, Méhészkei Kiss Gizellától megtudtuk, a nyílászárók korábbi cseréjét követően az elmúlt hetekben hőszigetelték a mennyezetet és a falakat, jelenleg a külső munkálatok vannak folyamatban.

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola a jövőben fehér és narancs színű falakkal várja a diákjait (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola a jövőben fehér és narancs színű falakkal várja a diákjait (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A munkálatok végeztével elmondhatjuk majd, hogy teljesen új iskolát kapnak diákjaink, a tornaterem egy későbbi felújítási program részét képezi majd. Ami nagyon fontos, hogy a falak külső szigetelése mellett a padlástér is le lett burkolva. A munkálatok összértéke közel 7 millió dinárt tesz ki, ebből a község 1 millió 100 ezer dinárt vállalt magára. Topolyai önkormányzat abban is a segítségünkre van, hogy a támogatásával tudjuk a munkálatokat felügyelő bizottság munkáját fedezni. Az épület hőszigetelése júniusban már elkezdődött, de sajnos az időjárás nem igazán alakult kedvezően, várnunk kellett az optimális viszonyokat – nyilatkozta az igazgatónő, aki elárulta, hogy eredetileg augusztus elejére szerettek volna pontot tenni az iskola külső homlokzatának a befejezésére, azonban kénytelenek voltak a hosszabbítást kérni a tartománytól, de várhatóan a szeptember 27-ei iskolanapra már felújított, új köntöst kap a tanintézmény. Mostanra az épületnek körülbelül a fele készült el, a padlásrész, az utca felőli falak kaptak szigetelést. Jelenleg az aprólékosságot igénylő vakolási munkálatok vannak hátra.

– Az iskolánkban több belső helyiséget is kimeszelünk, így felfrissítjük a toaletteket, az öltözőket, a konyhát, az ebédlőt. Illetve azokat a helyiségeket, ahol a közelmúltban történt meg az ablakcsere. Menet közben olyan dolgokra is bukkantunk, amire nem számítottunk. Így például a korábban német teremként használt helyiség lambériával burkolt belső falazata teljesen nedves volt, ezt a problémát is meg kellett oldani – mondta el az igazgatónő.

– Tudni kell azt, hogy a vonatkozó törvények értelmében kizárólag üveggyapottal szabad az ablakok körül szigetelni, tehát a jelenlegi előírásokkal összhangban csak ott kaptak a falak mintegy 10 cm-es hungarocell burkolatot, ahol a törvény arra engedélyt adott. Az ereszalját is teljesen átfestettük, illetve a csatornákat is felújítottuk, és párkányokat kapnak az ablakok – tette hozzá Méhészkei Kiss Gizella, aki a felújítást követően abban bízik, hogy jelentős módon változik majd az épületben tartózkodók hőérzete.

– Az ablakok elavultsága és a falak állapota miatt volt olyan időszak telente, hogy bizonyos termeket 8–9 foknál melegebbre nem tudtuk felfűteni. Iskolánk külső falazata fehér színt kap, az oszlopok és a dekorációs elemek pedig diszkrét narancs színekben pompáznak majd – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elárulta azt is, hogy a szeptember 2-ai iskolakezdés alkalmából hagyományosan a felsős diákokat a reggeli órákban várják, az alsósokat pedig délután 13-ra, amikor is ünnepélyes keretek között köszöntik az elsősöket. Az idei tanévben 11 szerb és 7 magyar ajkú kisdiák kezdi meg a tanulmányait Pacséron.

Kibővített egyváltásos tanítás Pacséron is

A szeptemberi tanévkezdéssel Topolya községben a pacséri Moša Pijade Általános Iskola és a krivajai Vuk Karadžić Általános Iskola kapcsolódnak be az oktatási minisztérium azon új programjába, ami a tanítást követően délután 16 óráig foglalkoztatná a diákokat. Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő elmondta, hogy egyenlőre az egész rendszer még kidolgozás alatt áll, és az iskola is ismerkedik az alapelveivel.

– A minisztérium a programon keresztül lehetővé teszi, hogy azon gyerekek, akik bekapcsolódnak a programba, ebédet kapjanak, tanfelügyelet mellett megszervezzük a házi feladataik elvégzését, illetve korosztálytól függően mindennap kötött foglalkozásokat szervezünk a részükre. Természetesen ezzel kapcsolatban kikérjük a szülők véleményét és hozzájárulását, ugyanakkor egyértelműen hatalmas könnyítés lehet a családok mindennapjainak megszervezésében – nyilatkozta a pacséri iskola igazgatónője, aki elárulta azt az újítást is, hogy ezentúl nem papíros formában küldik ki a szülőknek szánt kérdőíveket és értesítőket, hanem e-mailban kapják meg. Ezzel a lépéssel a tanintézmény nemcsak a környezettudatosabb működést tűzte ki célul, hanem abban is reménykedik, hogy zökkenőmentesebb lesz a kommunikáció a szülőkkel.