2024. április 19., péntek

332 forint volt ma délután egy euró

Csütörtökön 331,9 forintos szintre süllyedt az euró árfolyama. Kedd délután óta folyamatos a lejtmenet: ekkor lépte át az euró a 330,8 forintos történelmi határt, majd további hullámszerű forintesés bontakozott ki.

Ma délután 331,9 forint volt egy euró, majd ez mérséklődött 331,5 forintra - de még nem tudni, megáll-e itt az árfolyam esése.

A Portfólió szerint több dolog miatt esett ennyit az árfolyam:

az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a Brexit körüli bizonytalanság általánosan nyomasztja a befektetői hangulatot a világban, de a német gazdaság is recesszió felé halad, mindez pedig a gazdaságilag nyitottabb országokat, mint Magyarország, kedvezőtlenebb gazdasági helyzetbe hozza.

Mindezt tetézi, hogy az egyik legnagyobb negatív reálkamattal a magyar eszközök rendelkeznek, de az MNB a tavaly nyár óta várt kamatemelést nem lépte meg, mivel az infláció a toleranciasávon belül jár, és a globálisan extrém alacsony hozamkörnyezet lefelé szorítja a magyar hozamkörnyezetet is.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs árfolyamcélja - írta a jegybank a Reuters hírügynökség kérdésére éppen akkor, amikor történelmi mélypontra zuhant a forint és azt is hozzátették, hogy nem kommentálják a forint mozgását.