2024. április 25., csütörtök
VICTORIA GROUP

A napraforgóért 29,5, a szójáért 35, a kukoricáért 13,5 dinárt fizetnek

A Victoria Group, az olajnövények legnagyobb hazai felvásárlója közzétette az idei termésű napraforgó végső felvásárlási árát: 29,5 dinárt kilójáért. Mint az Agrosmart újvidéki mezőgazdasági portál írja, a többi felvásárló és az olajgyárak még nem rukkoltak ki a felvásárlási feltételekkel, de az idén is várható, hogy a legnagyobb felvásárlóhoz igazodnak.

A Victoria csoport korábban azt közölte, hogy előlegként áfával 25 dinárt fizet a napraforgóért, s ez nagy elégedetlenséget váltott ki a termelők körében, néhány egyesület tiltakozást is kilátásba helyezett, a hevesebb reagálások mégis elmaradtak.

Az Agrosmart értesülései szerint a Victoria felvásárlói, a Bimal és a Dijamant azt tervezik, hogy a hazai piacon 600 000 tonna napraforgót vesznek át. Az országban az idén 220 000 hektáron termesztenek napraforgót. A többi szükséges nyersanyagot Romániából, Moldáviából és Horvátországból szerzik be az olajgyárak, mint hírlik, tonnáját 280 euróért.

Kereskedői körökből származó hírek szerint a szója árával sem lehetnek majd elégedettek a termelők, ugyanis várhatóan 35 dinárt fizetnek kilójáért. Tavaly 36 dinár volt az ára.

Az idén jó kukoricatermés várható, ez pedig leszoríthatja a felvásárlási árat, amely – úgy tudni – adóval együtt 13,5 dinár körül alakulhat.