2024. április 19., péntek

Három munkanap egy héten, négy óra egy napon

A mesterséges intelligencia előrehaladásával több szabadidő maradhat

Jack Ma, a kínai milliárdos szerint az embereknek elég lenne csupán 12 órát dolgozniuk egy héten, ha hasznosítani tudnánk a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket – tette közzé a Bloomberg.

Az Alibaba társalapítója szerint három napot egy héten, négy órát egy napon – ennyit elég is lenne dolgozniuk az embereknek egy héten, ha sikerülne kiaknázni a technológiai lehetőségeket és ezzel együtt az oktatási rendszert is megreformálnák – erről beszélt Jack Ma a Sanghajban megrendezett World Artificial Intelligence konferencián.

Ma szerint a mesterséges intelligencia elterjedésével az embereknek több idejük lesz emberi létüket élvezni. A leggazdagabb kínai szerint az embereknek ma már nem szabad elvárniuk egy tipikus, 8 órás irodai munkastílust, ez ugyanis a technológia fejlődésével szükségszerűen eltolódik.

Az üzletember ugyanakkor nem aggódik a munkahelyek miatt, mint mondja:

,,A számítógépeknek csak chipjeik vannak, de a szív az embereknél van. És a szív az, ahonnan a bölcsesség ered.”

A milliárdos úgy véli, a jelenlegi, ipari-technológiai korszakra felkészítő oktatási rendszert úgy kellene átalakítani, hogy a gyerekeket minél inkább a kreativitásra neveljék. Eljön ugyanis a nap, amikor a gépek a lexikális tudásban és az ismétlődő képességekben is felülmúlják majd az embereket.

Jack Ma a konferencia során Elon Muskkal, a Tesla vállalat igazgatójával tárgyalt, aki gyártóüzemet épít Sanghajban. A villamos energia példáját hozta fel, vagyis azt, hogy a technológiai fejlesztés révén hogyan juthat több tér a szabadidő számára.

Ma szerint az elektromos energia legnagyobb hatalma az, hogy több időt adott az embereknek, így karaokéval vagy táncmulatságokkal tölthetik az estét. A kínai üzletember szerint a mesterséges intelligencia révén az embereknek még több idejük lesz a jövőben az élet adta lehetőségek kihasználására.

A következő 10-20 évben minden embernek, országnak, kormánynak az oktatási rendszer reformálására kellene összpontosítania – mondta Ma. Úgy véli, hogy ezáltal gyermekeinknek olyan munkát találhatnak, ami hetente csupán három napot igényel, és napi négy órát kell majd munkával tölteniük.

Száz éve sincs még annak, hogy bevezették a napi nyolcórás munkaidőt. Az első világháború előtt megszokott volt a 12, sőt a 16 órás műszak is. A hét ráadásul hat munkanapos volt, hiszen csupán a vasárnap volt szabad.

Mennyit dolgoznak mások?

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) arról készített felmérést, hogy a világ mely országában hány órát töltenek munkával a dolgozó emberek egy évben. A felmérésből kiderült, hogy évente a holland alkalmazottak dolgoznak a legkevesebbet, évente 1,381 órát töltenek munkával. Németországban 1,397 órát, Szlovéniában 1,621 órát, Ausztriában 1,699 órát, Japánban 1,746 órát, Magyarországon 1,888 órát fektetnek a munkájukba az emberek évente. Az elemzés szerint a legtöbbet Mexikóban dolgoznak, itt 2,226 órát robotolnak évente. De Korea (2,090), Görögország (2,034) és Chile (2,029) is azon országok között jelenik meg a felmérés alapján, amelyek esetében jelentős a munkával töltött órák száma.

Egy Jakub Marian nevű térképész az átlagos heti munkaórák felméréséből készített térképet. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adatai alapján elkészült munkatérkép szerint Európában a görögök (heti 39 óra) dolgoznak a legtovább, és Németországban (heti 26 óra) a legalacsonyabb a munkával töltött órák száma. Magyarország a maga 34 órájával a középmezőnyben foglal helyet.

A kutatás készítői az irodai munkások adatait használták fel, és hozzászámolták a részmunkaidőben dolgozókét is, ezért lett mindenhol 40-nél kevesebb a heti munkaórák száma. A térkép alapján kiderül, hogy akár másfélszeres is lehet a különbség a munkaórák számában a kontinens különböző régiói között. Több szabadidejük marad a svájciaknak heti 30 óra munka mellett, a franciáknak, akik hetente 28 órát dolgoznak, a hollandoknak is, mert 27 órát töltenek munkával hetente, és a belgáknak, akik 30 órát töltenek karrierjükkel.