2024. március 29., péntek

A világ legjobbjai között a szerbiai mérnökök

Külföldi szemszögből rendkívüliek azok az adókedvezmények, melyeket Szerbia jóváhagyott a technológiai cégeknek

Az amerikai Startup Genome, a startup-ökoszisztémák legmérvadóbb kutató szervezete megállapította, hogy a szerbiai mérnöki gárda a világ élvonalába tartozik, és Szerbia a legjobb mérnököket adó öt ország közé került, ami fontos jelzés a beruházók számára – közölte Nenad Popović innovációs és technológiai fejlesztési miniszter.

A Global Startup Ecosystem Report 2019-re vonatkozó felméréseinek eredményeit bemutató belgrádi sajtótájékoztatón a tárcavezető ismertette, hogy a világ 154 országának egymillió vállalatából gyűjtöttek be adatokat. A térségből csak Szerbiát kapcsolták be a globális kutatásba, és a legmagasabb osztályzatokat kapta: a beruházások növekedéséért 10-est, a startup cégek számának növekedéséért pedig 9-est. Legfejlettebb területnek a blockchein (blokklánc) és a videojáték-ipart minősítették, a „gaming” tekintetében pedig azt állapították meg, hogy Szerbia a legígéretesebb európai ökoszisztémák közé tartozik London, Helszinki, Barcelona és Tel-Aviv mellett.

– Rendkívül kedvezően értékelték azokat az adókedvezményeket, melyeket Szerbia jóváhagyott a technológiai cégeknek. Azt sugallták, hogy serkentsük még több startup vállalat létrehozását, ehhez pedig megfelelő infrastruktúrára van szükségünk. Már most több mint 60 millió eurót fordítunk az innovációs infrastruktúra fejlesztésére a belgrádi, az újvidéki és a niši egyetemi központban, emellett regionális innovációs startup központokat nyitunk a kisebb városokban is. Az idén 8, jövőre pedig további 6 ilyen központot hozunk létre – mondta Popović. Köszönetet mondott az Inicijativa Digitalna Srbija szervezetnek, valamint az UNICEF-nek, amely támogatta a felmérés lebonyolítását.

Jean-François Gauthier, a Startup Genome alapítója és igazgatója kiemelte, hogy a kezdő vállalkozások fejlődése tekintetében Szerbia átvette a vezető szerepet a Balkánon.

„Ez a munkahelyteremtés húzóereje, egyúttal nagy esély Szerbia számára, mert a stratupokkal kezdődik a hagyományos ipar átalakítása. Nagyon fontos, hogy a szerbiai kormány jelentős eszközöket fektet az innovációkba és az inkubátorházakba, azaz az újítók közösségeit befogadó központokba, melyek cégalapításra ösztönzik a fiatalokat. Ezen a téren Szerbia kormánya kitűnő eredményeket mutatott fel” – mondta Gauthier, megjegyezve, hogy a tőke kulcsfontosságú a startupok szaporodásához, ezért is lényeges Popović miniszternek az a kezdeményezése, hogy hozzanak létre Szerbiában egy startup vállalatokat finanszírozó alapot.