2024. április 25., csütörtök

Hódít a mosható pelenka

Éveken át használható, és nem okoz bőrirritációt

Már egy éve, hogy a Facebookon megalakult a mosható pelenkát használó vajdasági anyukák és babák csoportja, mely egyre népszerűbbé és népesebbé válik.

A csoport alapítója, Szalma Emese ötlete nyomán a nyáron Zentán is szerveztek kisebb figyelemfelkeltő akciót. Az anyukák ezzel szerették volna népszerűsíteni a Nyugaton már régóta elfogadottá vált mosható, környezetbarát pelenkákat, felhívni a figyelmet az eldobható változat hátrányaira. Az érdeklődőknek lehetőségük volt kérdezni a tapasztalt használóktól, közelebbről is megismerhették a lehetőségek széles palettáját, és nem utolsósorban gyönyörködhettek a kis modellek csinos pelusaiban. Emese készségesen válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Miért választanak a modern kori édesanyák mosható pelenkát a sokkal kényelmesebb, egyszer használatos megoldás helyett?

– Már várandósan terveztem, hogy kipróbáljuk, de nem kezdtük rögtön az elején. Féltem, hogy mit szól majd a környezetem, hiszen a többség sajnos elavult, régimódi megoldásnak tartja. Aztán rádöbbentem, hogy hát én fogom pelenkázni a gyereket, hadd döntsem el én, mit használok, és miért. Szerencsére a család elfogadta, sőt most már támogatnak is. Az eldobható pelenkákkal ellentétben a mosható többször, éveken át használható, ha a szükség úgy hozza, akár több gyereknél is, így a környezeti terhelés jóval kisebb. A papírpelenka alapvető kiegészítője a popsikrém, míg a moshatónál ez általában elhagyható, a pelenka az anyagából adódóan nem okoz bőrirritációt, nem tartalmaz káros kémiai vegyületeket. A kezdeti beruházás ugyan nagyobb, de hosszú távon sokkal kifizetődőbb a használata.

A piszkos anyagiak. Biztos sokakban rengeteg kérdés merül fel ezekkel kapcsolatban, elsősorban a költségek tekintetében.

– Márkától, típustól függően 10–20 000 ezer dinárból már egész jó készletet lehet összeállítani, amit a szobatisztulásig használhat az édesanya. Az eldobhatónál ez nagyságrendekkel több, még egy olcsóbb márka esetén is 120–140 000 dinárra rúg az összeg, és ez csak egy gyereket szolgál ki, míg a mosható pelenka második, harmadik babánál is használható, így mindenképp költséghatékony megoldás.

Kutatások és statisztikák támasztják alá az eldobható pelenkák környezetre gyakorolt rendkívül negatív hatását, ezek közül kiemelkedően fontos a tiszta ivóvízkészlet felhasználása.

– Így van. Leginkább ezt a szempontot vonják kétségbe a laikusok, illetve ezzel igyekeznek támadni bennünket. Szerintük pluszmosást és szennyvizet, fokozott vízfogyasztást jelent a mosható pelenkák használata, holott ez nem igaz. Egy gyermek a szobatisztulásig átlagosan 5500 papírpelenkát használ el, ezeknek csak az előállítása hatszor több tiszta vizet igényel, mint egy 30 darabból álló moshatópelenka-készlet előállítása és fenntartása. A környezeti szennyezésről, a felesleges hulladékról nem is beszélve.

Többen felvetették, hogy egy kisgyerek mellett így is kevés idejük jut másra, még ezzel is bajlódni esetleg nehézséget jelenthet.

– Hamar a napi rutin részévé válik, így fel sem tűnik, hogy kicsivel időigényesebb, a gyakorlott pelenkázók esetében pedig már különbség sincs. Én nem mosom külön a pelenkákat, a többi ruhával együtt kerülnek a mosógépbe, így ez sem jelent pluszmunkát. Nem érzem, hogy többet mosnánk, vagy több vizet, energiát fogyasztanánk, mint a kisgyerekes családok általában.

Nyugaton nem számít ez új keletű vagy szokatlan dolognak, egyre több anyuka választja inkább ezt a megoldást. A szakemberek, gyerekorvosok, védőnők körében mennyire elfogadott?

– A csoportunkban sok anyuka megosztja a tapasztalatait, így a környéken praktizáló orvosok, illetve védőnők véleményét ismerem. Elég vegyes a hozzáállás. Zentán nagyon jó a helyzet, elfogadóak, támogatóak az orvosok, ugyanúgy a védőnők is ajánlják, sajnos azonban vannak olyan települések is, ahol kifejezetten ellenzik a használatát, és bizony nem egy anyuka kapott már fejmosást miatta, holott egy kis utánajárással mindenki megbizonyosodhatna róla, mennyi előnye van a papírpelenkával szemben.

Mit ajánlana a kezdőknek, akik szemeznek ezzel a lehetőséggel?

– Bátran keressenek meg bennünket, a Vajdasági mosimamik Facebook-oldalon, szívesen segítünk nekik. Nézelődjenek a csoportban, vegyenek akár egy pelust, próbálják ki. Meglátják, megéri, nemcsak a környezet, de a babájuk érdekében is.