2024. április 20., szombat

Gunaras, a tűzlovagok faluja

Fénykép- és serlegkiállítással tisztelegtek a falu néhai önkéntes tűzoltóinak emléke előtt

Gunaras egyebek mellett arról is nevezetes, hogy nagyon komolyan veszik a faluban az önkéntes tűzoltóság hivatását, és a testület tagjai küldetésüknek érzik az utánpótlás-nevelést is.

Horváth Mátyás, a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke, és Vida Róbert parancsnok, háttérben a szervezet több évtizedes relikviáit, fényképes emlékeit bemutató kiállítás (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Horváth Mátyás, a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke, és Vida Róbert parancsnok, háttérben a szervezet több évtizedes relikviáit, fényképes emlékeit bemutató kiállítás (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Jelenleg is szép számú gyermekkel és ifjúval zajlik foglalkozás, és a felnőtt csapat is fényes eredményeket ér el a községi és a nemzetközi versenyeken egyaránt. A testület több évtizedes munkáját, sikereit egy a közelmúltban megnyitott fénykép-, érem-, és kupakiállítás igyekezett összefoglalni, illetve emellett a falunapi rendezvénysorozat keretében a legkisebbek bemutatták a fürgeségüket, rátermettségüket. A tárlat apropóján a csapatok sikeréről az 1926-ban, mint a moholi népnyelven „Moholyi” Tűzoltó Egyesület Gunarasi Testületeként megalapított, és két évre rá önállósult Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület mostani elnökét, Horváth Mátyást kérdeztük.

– Az idén mi voltunk a házigazdái a községi gyermek- és ifjúsági kategóriában megszervezett tűzoltóversenynek, és az önkéntes segítőinknek hála gördülékenyen le tudtuk bonyolítani. Nem mellesleg a négy kategória mindegyikében első helyezést értünk el. Ez az egyértelmű továbbjutás nemcsak büszkeséggel tölt el bennünket, hanem hálával is azok felé, akik fáradságot nem ismerve hozzásegítették a csapatokat a sikerhez. A nyertes gyerekek szabadkai–palicsi jutalomkiránduláson vehettek részt, amelyet a Topolyai Önkormányzat és a Helyi közösség támogatott. Emellett megszerveztük a faluban a tűzoltóvizsgát, amelyen több kategóriában mintegy 35 gyermek tett képesítési vizsgát – számolt be egyebek mellett Horváth Mátyás a falunapi tűzoltó-bemutató előtt a szülőknek, nagyszülőknek az egyesületi tevékenységről. A gunarasi tűzoltó egyesület amellett, hogy eredményes „katasztrófaelhárító” munkát végez a településen, és az azt övező falvakban, sikeresen szerepel az ágazatban meghirdetett versenyeken a gyermek-, az ifjúsági-, és a felnőtt női- és férficsapataival.

A gunarasi falunap egyik évek óta megszokott része a tűzoltó-bemutató, az idén a forróságban szemlélődő falubeliek, miközben gyönyörködtek a gyerekek ügyességében, váratlan felfrissülést kaptak a nyakukba (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A gunarasi falunap egyik évek óta megszokott része a tűzoltó-bemutató, az idén a forróságban szemlélődő falubeliek, miközben gyönyörködtek a gyerekek ügyességében, váratlan felfrissülést kaptak a nyakukba (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az általános iskolásokból álló pionírokból három-négy csapatot is össze tudunk állítani. Az ifjúságból általában kettő-három formáció is összejön. Az a szerencsénk, hogy a tűzoltó testületünknek van egy több, mint 10 emberből álló magja, akik viszik a hátukon a szervezéssel járó feladatokat. Ugyanezek az emberek nem sajnálják az idejüket, energiájukat az utánpótlás-csapatokkal való foglalkozásra fordítani. A felnőtt csapatunk már magánszerveződésből formálódik, és áll helyt a versenyeken – mondta el immár a kérdésünkre a testület elnöke, aki hozzá tette azt is, hogy hűségesen őrzik az elődöket megörökítő régi fotókat.

– A tárlat alkalmával bemutatott képek igyekeznek összefoglalni azt a több évtizedes sikersorozatot, amit ma is sikerül éltetni. Például ezen a képen a testületünk néhai, és nagy tiszteletnek örvendő parancsnokai, szervezői is rajta vannak, így Posztós Zoltán, Balaska Mihály. A testületünknek régen tűzoltózenekara is volt, akiket Világos János is vezetett. Volt szerencsénk többször is kijutni a tűzoltó olimpiára, így az 1985-ben Ausztriába, ahol nagyon erős konkurenciában az élvonalban végeztünk. Azóta voltunk már Franciaországban, és még két alkalommal szintén Ausztriában világversenyen. A közelmúltban felvettük a kapcsolatot Székelyvarság Önkéntes Tűzoltók Egyesületével, akik meghívtak magukhoz versenyezni, és igyekszünk majd eleget tenni ennek –mesélte el egyebek mellett büszkén a gunarasi tűzoltó testület elnöke, aki hozzá tette, hogy magyarországi, csehországi, szlovákiai versenyek mellett igyekeznek valamennyi községi és környékbeli tűzoltó versenyen részt venni, és kiharcolni a minél fényesebb helyezést. A versenyek mellett a gunarasi tűzoltók élesben, vagyis vészhelyzetek alkalmával is megállják a helyüket.

– Ha megszólal a faluban a tüzet jelző sziréna hangja, akkor szép számú gunarasi ifjabb, és örökifjú önkéntes tűzoltó igyekszik a bajban helyt állni. Falunkban leggyakoribbak telente a kéménytüzek, a szemét gondatlanul történő meggyújtása, nyaranta pedig a határban akadnak gondok. A közelmúltban Buránysoron volt egy komolyabb tűz, ahol a bekészített tüzelőanyag, és nagyon sok szalmabála vált a lángok martalékává, ez utóbbit két napon át locsoltuk, hogy ne kapjon ismét lángra – nyilatkozta Horváth Mátyás, akitől – ha már megtudtuk, hogy ilyen eredményesek a gunarasi tűzoltók –, az iránt is érdeklődtünk, hogy vajon a testület tűzoltó kocsija milyen „erőnek örvend”.

– A tűzoltó autónk szerencsére mindez idáig ellátta a feladatát, de azt azért tudni kell róla, hogy idestova 4 évtizedes járműről beszélünk. A tűzoltókocsit bármelyik pillanatban négyen is készen állnak beüzemelni, tagságunk hozzáértői – Vida Róbert parancsnok koordinálásával elvégzik a szükséges karbantartási munkálatokat is rajta, hogy bármikor készenlétben álljon – tette hozzá a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke.