2024. április 25., csütörtök

Csökken a magyar diákok száma

Folynak a tanévkezdési előkészületek a közép-bánáti általános iskolákban

A közép-bánáti általános iskolákban egyre több az összevont tagozat, és van, hogy a kisebb településeken egyetlen magyar elsőst nem íratnak be. Ennek ellenére a magyar tannyelvű oktatás mindenhol megmarad.

Muzslyán nem lesz összevont tagozat? (Fotó: Kecskés István)

Muzslyán nem lesz összevont tagozat? (Fotó: Kecskés István)

Folynak az előkészületek a tanévkezdésre a közép-bánáti általános iskolákban. A kérdés, amely ilyenkor foglalkoztatja a tanügyi dolgozókat az, hogy szeptember elején hány elsős kezdi meg a tanulmányait iskolájukban, megmaradnak-e az önálló osztályok, lesz-e pedagógus-elbocsájtás.

Nagybecskereken tavaly történt meg először, hogy összevont magyar tagozatot kellett alakítani, mivel csak két elsőst írattak be. Az idén se lesz sokkal jobb: három magyar elsőst várnak. Pedig már csak ebben a városi iskolában van még magyar tannyelvű oktatás a legnagyobb bánáti városban. A Sonja Marinković Általános Iskolának a központi iskolaépület mellett, kihelyezett tagozata van Szentmihályon és Lukácsfalván.

– Nagybecskereken három magyar elsős lesz, akik majd összevont tagozatba járnak a másodikosokkal, akik ketten vannak. Szentmihályon négy magyar elsőst írattak be, de még továbbra is várjuk a minisztériumi jóváhagyást arra, hogy önálló osztály maradjon. Lukácsfalván viszont sajnos az idén nem lesz elsősünk – mondta Jelena Jenovay iskolaigazgató.

Jórészt a tanulók számának a csökkenése miatt a becskereki iskolában évek óta egy váltásban dolgoznak. Egy minisztériumi pilótaprojektumnak köszönhetően szeptembertől a délutáni órákban is nyitva marad az iskola. Egy előzetes felmérés szerint a tanulók mintegy 30 százaléka marad majd az iskolában a tanítás után is.

– Nem mindennapi, megszokott aktivitások lesznek, nem hagyományos szakcsoportok, vagy szabadidős-tevékenységek, mint eddig, hanem a mai követelményekhez mérten szervezzük meg a foglalkozásokat. Úgy gondolom, hogy egy tartalmas év előtt állunk. A diákok itt maradhatnak az iskolában a hetedik óra után is. Tehát 14 órától 17 óráig. Ez alatt az idő alatt ebédet is kapnak. Szerződések alapján alkalmazott tanárok foglalkoznak majd velük – mondta az igazgatónő.

A diákok számának a csökkenése leginkább Muzslyán, a vidék legnagyobb kétnyelvű általános iskolájában érezhető. Négy éve még három diák hiányzott ahhoz, hogy három magyar osztály nyílhasson, az idén már a két önálló osztály megmaradása is kérdéses. Hatszázharminc diákkal zárták a tanévet, szeptembertől hatszázan lesznek az iskolapadokban. Molnár Attila igazgató szerint már nem is annyira a családok elvándorlása miatt csökken a tanulók száma, hanem azért, mert nincs utánpótlás. A múlt tanévben szerb és magyar tannyelven 75-en érettségiztek, a helyükre viszont csak ötven elsőst írattak be.

– A Szervó Mihály Általános Iskolába összesen 37 elsőst írattunk be szerb és 14 diákot magyar tannyelvű első osztályba. Engedélyezték, a három szerb osztály megnyitását (kettő az úgynevezett kinti épületben és egy a központi iskolában). Egy magyar tannyelvű osztály lesz a központi épületben, míg a kinti épületben még nem hagyták jóvá az önálló magyar tannyelvű osztály megnyitását. Reménykedünk abban, hogy lesz egy önálló tagozat, vagyis nem vonják össze az első meg a második osztályt – mondta Molnár Attila.

Magyarcsernyén nyolc, Tordán tíz, Magyarittabén hat, Erzsébetlakon kettő, Torontálvásárhelyen pedig tíz magyar elsőst várnak.