2024. április 24., szerda

Zeman: értelmetlen más országokat kioktatni az emberi jogokról

Miloš Zeman cseh államfő szerint nincs értelme fecsegni az emberi jogok betartásáról, s más országok képviselőinek kioktatása helyett konkrét emberi problémák megoldására kell törekedni.

"Nem tartom jónak, ha bárki kioktatja más államok képviselőit az emberi jogok betartásának szükségességéről. A válasz egy szórakozott mosoly vagy szemöldökfelvonás. Nekünk azonban mindez felesleges károkat okoz" - jelentette ki Milos Zeman szerdán, amikor a Hradzsinban fogadta a Prágában tanácskozó cseh nagyköveteket.

Zeman szerint a politikusoknak és a diplomatáknak konkrét esetekben kell megszólalniuk és emberi jogi segítséget nyújtaniuk a rászorulóknak. Példaként felhozta a Donyec-medencei szeparatisták fogságába került Igor Kozlov ukrán teológus esetét, aki azután szabadult ki, hogy a cseh elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknél szót emelt az érdekében.

"Az emberi jogokról szóló fecsegés eredménytelen, amire szükség van, az a konkrét emberi jogi segítség" - szögezte le Milos Zeman.

Prágai megfigyelők szerint Zeman ezzel közvetetten Tomáš Petrícek cseh külügyminisztert bírálta, aki a nagykövetek előtt elmondott hétfői beszédében a diplomaták egyik kiemelt feladatának nevezte, hogy nyíltan hangoztassák az emberi jogok betartásának szükségességét.

Zeman hangsúlyozta, hogy a cseh diplomáciának a gazdasági tevékenységre kell helyeznie a hangsúlyt. Rámutatott: a cseh gazdaság exportorientált, a cseh árut az igényes külföldi piacokon kell elhelyezni, s ehhez a diplomáciának az eddiginél nagyobb mértékben kell hozzájárulnia.

"A cseh külpolitika különféle patetikus nyilatkozatai semmiféle gazdasági vagy más eredményt nem hoznak" - vélekedett a cseh köztársasági elnök.