2024. április 25., csütörtök

Közepes napraforgótermés várható

A hétvégi eső megtorpantotta a napraforgó betakarítását a topolyai határban – A sertéspiacon pangás tapasztalható

Megkezdődött vidékünkön a napraforgó betakarítása, majd a hétvégén lehullott jelentős mennyiségű csapadékot követően meg is szakadt. Az első eredmények nem túl kecsegtetőek, de a határban látottak alapján átlagban közepes hozamokra számíthatnak a gazdálkodók.

Pangás a sertéspiacon, mondja a Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója, Branko Dudić (Tóth Péter felvétele)

Pangás a sertéspiacon, mondja a Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója, Branko Dudić (Tóth Péter felvétele)

A topolyai Bácska Földműves Szövetkezet vásárolja fel a napraforgót. Négy különböző helyszínen található átvevőhelyen lehet átadni a termést. Branko Dudićtól, a szövetkezet igazgatójától megtudtuk, hogy a napraforgó betakarítása napokon belül lendületet vesz majd. Azt is elmondta, hogy a napraforgóért egyelőre 27 dináros előleget fizetnek ki az átadást követően. Azt, hogy mennyi lesz a végleges ára, még nem lehet tudni. Az igazgató véleménye alapján az idén ennek az olajnövénynek a felvásárlási ára várhatóan mindössze 31–33 dinár között alakul majd, azonban két éve még elérte a 40 dinárt is. Az első eredmények a csütörtökön, pénteken és szombaton levágott parcellák esetében gyengék, 2,6–2,7 tonnát sikerült betakarítani hektáronként. Dudić szerint a valamilyen okból kényszerérett, gyengébb parcellákkal kezdtek, és a továbbiakban jobb eredményekre számítanak. Azt is elmondta, hogy a szövetkezet igény szerint fel tudja kínálni szolgáltatásait a napraforgó betakarításának elvégzését illetően.

Az igazgató becslése szerint szeptember elején a szója betakarítása is kezdetét veszi. Ezzel a kultúrával azonban már „hagyományosan” nem nagy területeket vetettek be a termelők. A Telecskai-dombok lankáit a szója nem igazán kedveli. Szakemberek szerint nem felel meg a haszonnövény igényeinek a mikroklíma, és az időjárás is csak ritkán kedvező a szójára nézve. Az idén is éppen akkor volt nagyon meleg és csapadékhiány, amikor a növénynek nedvességre lett volna szüksége. Ezért nem számíthatnak rekordhozamokra a termelők, de azért van egy-egy ígéretes parcella. A szója esetében az idén a gyomokkal, a gyomirtással is sok gondjuk akadt a termelőknek.

Napraforgó a topolyai határban (Tóth Péter felvétele)

A hétvégi eső miatt megtorpant a napraforgó betakarítása a topolyai határban, ahogy az időjárás megengedi, a munkálatokat folytatják a termelők (Tóth Péter felvétele)

A Bácska Földműves Szövetkezet igazgatója, Branko Dudić becslése szerint a kukorica betakarítása az idén szeptember 15-e és 20-a között kezdődhet. Az egészen korai fajták betakarítását természetesen már ennél korábban is megkezdik, a hosszabb tenyészidejű hibrideket és fajtákat pedig majd csak októberben. Nem tudni pontosan, hogy az augusztusi meleg időjárás a korai vagy a kései fajtákra volt nagyobb hatással. Most ugyanis azt tapasztalható, hogy a korai fajták levele már elszárad, lassan megindul az érési folyamat. A hosszabb tenyészidejű fajták levele viszont még most is haragoszöld. Nem biztos azonban, hogy a nagyszárú, most még haragoszöld levelű kukorica fog majd többet teremni. Éppen akkor volt nagy forróság és száraz időszak, amikor szüksége lett volna nedvességre.

Az igazgató azt is elmondta, hogy jelen pillanatban nem vásárolják fel a malacokat a környékbeli termelőktől. Ennek egyik fő oka, hogy megjelent az országban az afrikai sertéspestis, és tiszteletben kell tartani a törvényes előírásokat, emellett kivárás, kisebb fokú bizonytalanság is tapasztalható. A hízósertések esetében is kisebb pangás tapasztalható. Legutoljára 165 dinárt fizettek a sertésekért élősúlyban kilogrammonként. A jelenlegi helyzetben bizonytalan, hogy a jövőben az ár milyen irányban mozdulhat el.