2024. március 28., csütörtök

Új kenyér ünnep Zentagunarason

Három napon át tartalmas programok, tűzoltóautó ajándékba

Zentagunarason vasárnap ért véget az Új kenyér ünnepség. A háromnapos programsorozat pénteken kezdődött a ruszin tannyelvű iskolák találkozójával, szombaton pedig az Újkenyeres Játékok Határok Nélkül elnevezésű vetélkedővel folytatódott. Erre az idén 4 csapat jelentkezett, és ügyességi, valamint szellemi versenyszámokban kellett helyt állniuk.

Az új kenyér megszentelése (Lakatos János felvétele)

Az új kenyér megszentelése (Lakatos János felvétele)

A vetélkedőt ezúttal a Szedett Vedett Ötös nevű csapat nyerte. Az ünnepségsorozat központi rendezvényei vasárnap zajlottak, amikor délelőttől késő estig számos program várta a vendégeket. Az Új kenyér ünnep arról szól, ami a zentagunarasi embereknek a legfontosabb, mondta el a médiumok képviselőinek Sipos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának az elnöke.

– Zentagunaras földműveléssel foglalkozó település, ezért úgy gondoltuk, hogy azt kell megünnepelni, ami a legfontosabb az itteni embereknek. Ez nem más, mint az új kenyér. A parasztemberek évszázadokon keresztül megünnepelték az aratás végét, ezért ezt választottuk meg falunapi rendezvénynek. Ilyenkor összejövünk, együtt vagyunk és különböző rendezvényekkel együtt ünnepelünk – fogalmazott a végrehajtó bizottság elnöke. Az idei Új kenyér ünnepség legfelemelőbb momentuma kétségkívül a tűzoltókamion átadása volt. A járművet a zentagunarasi Fáklya Önkéntes Tűzoltó Testület kapta ajándékba magyarországi Tiszanána településtől. Dr. Tóth József, Tiszanána polgármestere arról számolt be, hogy ők egy új tűzoltókamiont kaptak, így jutott a korábban használt gépjárművük Zentagunarasra.

– A tiszanánai tűzoltóság 130 évvel ezelőtt alakult. Az eszközeink elég korosak voltak, ezért úgy gondoltuk, hogy újakra cseréljük őket. Egy németországi kapcsolatunk gyűjtést szervezett számunkra Schwerte nevű településen. Végül a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szent László Vitézi Rend képviselői írtak Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, hogy szeretnék, ha újszerű tűzoltóautót kapnánk. A miniszterelnök úr erre gyorsan reagált, és a belügyminisztériumon keresztül Tiszanána kapott egy új Iveco tűzoltóautót. Egy kikötés volt, hogy a felszabaduló tűzoltóautót egy határon túli magyar település kapja ajándékba. Így az igazgatóságon és a vitézi renden keresztül az IFA kamion Zentagunarasra jutott – nyilatkozta Tiszanána polgármestere.

A tiszanánai tűzoltókamion jogi akadályok miatt nem juthatott volna be az országba, de a magyar érdekképviselet lépéseinek köszönhetően mégis megérkezhetett Zentagunasra, mondta el Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő.

A tűzoltóautó az adományozókkal, a közbenjárókkal és Fáklya ÖTT tagjaival (Lakatos János felvétele)

A tűzoltóautó az adományozókkal, a közbenjárókkal és Fáklya ÖTT tagjaival (Lakatos János felvétele)

– Ez a tűzoltóautó a közösségi összefogás szimbóluma, valamint azt példázza, hogy miért kell erős politikai érdekképviselettel rendelkeznünk Szerbiában. Ha nem lett volna a tiszanánai önkormányzat, akkor ez a tűzoltóautó nem ide érkezett volna. Ha pedig a Vajdasági Magyar Szövetségnek nem lett volna olyan érdekérvényesítő ereje, akkor még mindig a határon állna. A belügyminisztériumnak egy szabályzatot kellett módosítania annak érdekében, hogy behozható legyen ez a tűzoltóautó. Néhány hónapos huzavonát követően eljuthattunk oda, hogy ezt a tűzoltóautót használhatják itt, Zentagunarason. Nagyon remélem, hogy a jármű sokáig üzemképes lesz, de abban is bízom, hogy keveset kell majd használniuk a falubelieknek – fogalmazott Pásztor.

Az ünneplő közösséget a zentagunarasi helyi közösség nevében Fekecs József tanácselnök és Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő köszöntötték. A vendégeket kirakodóvásár, gazdag művelődési műsor szórakoztatta, valamint sor került az új kenyér megszentelésére is. Az ünnepségsorozat Bereczki Zoltán koncertjével és az utcabállal zárult.