2024. április 23., kedd

Vasárnap fellép az Anna and the Barbies

Változatos műsorral várják az érdeklődőket a városunk napján

Szabadkán idén is gazdag programkínálattal ünneplik meg a városnapját. A műsorról Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára és Aleksandar Medaković, a Szabadkai Idegenforgalmi Szervezet megbízott igazgatója számolt be a kedden megtartott sajtótájékoztatón. Ahogyan azt hallhattuk, a városnapi rendezvénysorozat hivatalosan csütörtökön kezdődik, amikor 19 órakor a Városháza előcsarnokában, a gračanicai kultúrotthon jóvoltából, a Vidovdan 2019 képzőművészeti csoport tárlata nyílik meg. Ezt követően 21 órakor a Raichle Ferenc parkban, a Danilo Kiš Alapítvány szervezésében, a Ming vokális kvartett ad koncertet. Pénteken a főtéren a nagyszínpadon 19 órától a Szabadkai Tamburazenekar lép fel, 21 órától pedig az újvidéki születésű Nataša Bekvalac szórakoztatja a közönséget. A népszerű énekesnő jelen volt a sajtótájékoztatón is:

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a szabadkaiakkal együtt ünnepelhetem városuk születésnapját. Mindenképpen arra törekszünk majd, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtsunk – mondta Nataša Bekvalac.

Máté Krisztina, Horvát Tímea, Nataša Bekvalac, Jasmina Stevanović és Aleksandar Medaković (Fotó: Lukács Melinda)

Máté Krisztina, Horvát Tímea, Nataša Bekvalac, Jasmina Stevanović és Aleksandar Medaković (Fotó: Lukács Melinda)

Szombaton 11 órától a Szabadkai Fúvószenekar lép fel, 11.30-kor a város zászlajának felvonására kerül sor, ezt pedig 12-kor a városi képviselő-testület díszülése követi, amelynek keretében átadják a város díszpolgárának járó plakettet, valamint a Pro Urbe-díjakat. Ezután 13-tól 19 óráig a kék szökőkút mellett, a kis színpadon, gyermek- és ifjúsági programok, valamint iskolák és művelődési egyesületek fellépései várják az érdeklődőket. A főtéren, a nagyszínpadon 21 órától, a Szabadkai Szimfonikus Zenekar hangversenyezik, a vendégfellépő Jadranka Jovanović operadíva lesz. A zenekart a sajtótájékoztatón Máté Krisztina képviselte:

– Közkedvelt zenekari darabokat játszunk majd, a komolyzene kedvelői áriákat hallhatnak ismert operákból és operettekből, a műsoron egyebek közt Csajkovszkij, Kálmán Imre, Lehár, Strauss és Puccini művei szerepelnek. A programot ezúttal is a Szabadkai Szimfonikus Zenekar igazgatója, Miloš Nikolić állította össze, a koncert karmestere pedig Mikica Jevtić lesz – hallottuk Máté Krisztinától.

Vasárnap 8.30-tól az Active Kids Future Run szervezésében gyermekfutóversenyre kerül sor, a Városháza előcsarnokában 9-től a Szabadkai Városi Múzeum A szabadkai sportok királynője című kiállítását lehet majd látogatni, 10 órakor pedig elkezdődik a félmaraton. Ahogyan azt megtudhattuk, ez a második legnagyobb félmaraton Szerbiában a belgrádi után, hiszen idén 1500 résztvevő jelentkezett be, akik 21, 10 és 5 kilométeres távon futhatnak majd. A futók biztonsága érdekében 9-től 13.30-ig a szűkebb városközpont egyes utcáit, valamint a Prozivka és a Sugárút felé vezető utakat lezárják. A főtéren 19-től 19.30-ig az El Gusto del Flamenco, azaz Gyivánovity Róbert zenekara zenél, aki az egyik idei Pro Urbe-díjas is, 20 órától fellép a Night Cruisers, 21.30-tól pedig az Anna and the Barbies magyarországi rockegyüttes szórakoztatja a közönséget.

A városnapi rendezvénysorozat idején az érdeklődőket alkalmi programokkal várják a Lifka Sándor Art moziban, a palicsi Abbáziában, az állatkertben, a Kortárs Galériában, a Vinko Perčić Galériában, a Szabadkai Városi Múzeumban, a Szabadkai Városi Könyvtárban, a Szabadegyetemen, a Gyermekszínház pedig ezúttal is előadást mutat be a prozivkai parkban.

A programsorozat megrendezésének költségeit az idegenforgalmi szervezet éves költségvetéséből biztosították. Aleksandar Medaković elmondása szerint ez megközelítőleg három és félmillió dinárt tesz ki.