2024. április 23., kedd
ÓBECSE

Rockzene a könyvtárban

Gyermekdaloktól és rockzenétől hangos a napokban az óbecsei Népkönyvtár díszterme, ahol szakemberek tartanak ingyenes foglalkozásokat az érdeklődőknek. A zenetáborban több mint nyolcvan gyerek ismerkedik a hangszerekkel és az énekléssel, közülük csaknem 30 óvodáskorú, akiknek először tartanak foglalkozást a tíznapos zenetáborban. Az általános iskolás gyerekek hegedülni, dobolni, gitározni és zongorázni tanulhatnak, de pop-rock dalok éneklését is gyakorolhatják.

A nagyobb gyerekek élvezik a pop- és a rockzenélést (Fotó: Fehér Rózsa)

A nagyobb gyerekek élvezik a pop- és a rockzenélést (Fotó: Fehér Rózsa)

Az óbecsei Népkönyvtárban az idén második alkalommal szervezték meg a zenetábort. Lovas Đijanta könyvtárigazgató évek óta vezeti a Bubamare gyermekkórust és -zenekart, és szerette volna más gyerekekkel is megismertetni a közös zenélés örömét.

– Az volt az elképzelésünk, hogy a gyerekek tanuljanak meg közösen zenélni, és hogy egy nap Óbecsén legyen több pop-rock együttes, mert úgy látom, hogy ezekből egyre kevesebb van manapság. A gyerekek a mai technikai eszközök miatt elvesztették az érdeklődésüket az ilyen jellegű barátkozás és közös zenélés iránt. Jövőre tovább bővítjük a programokat: szeretnénk a pop- és a rockzene történetéről előadást is szervezni a gyerekeknek, és zenekarokról szóló dokumentumfilmeket is vetítünk majd – ezzel szeretnénk ezt a zenei műfajt még közelebb hozni a gyerekekhez – mondta el érdeklődésünkre Lovas Đijanta igazgatónő.

A zenetábor ideje alatt a legkisebbekkel Kádas Melinda óvónő foglalkozik, a dobolással Dragan Volkov Čoka ismerteti meg a nagyobb gyerekeket, Lovas Imre és Vladimir Gurjanov a gitároktatásért felel, Marko Vujkov a basszusgitározás alapjait adja át, Toll Gyula, a Vajdasági Rádió és Televízió prímása a kezdő hegedűsökkel foglalkozik, Nataša Katić Radosavljević az éneklésre készíti fel az érdeklődőket, Lovas Đijanta pedig zongorázni tanítja az általános iskolás gyerekeket.

A zenetábor kis muzsikusai pénteken este fél nyolckor a Zserbó cukrászdában mutatják majd be a közönségnek, hogy mit tanultak az elmúlt napokban.