2024. április 23., kedd

Nagybecskerek egy innovációs központ

Nenad Popović: Startit Központot kap Szabadka is

Tavaly az IT-szolgáltatások és -termékek exportja 1,1 milliárd eurót hozott Szerbiának, az idén pedig eléri a 1,5 milliárd eurót. Szerbia jövője az innovációkban és a fiatal, tehetséges mérnökökben rejlik – mondta ma Nagybecskereken Nenad Popović innovációs és technológiai fejlesztéssel megbízott tárca nélküli miniszter.

Nenad Popović a városházán Čedomir Janjićtyal, Nagybecskerek polgármesterével új innovációs projektumokról tárgyalt, a városban ugyanis több IT-szolgáltatást nyújtó társaságnak van képviselete, a külföldi beruházásokkal pedig csak növekedni fog ezek jelentősége.
A miniszter és vendéglátója ellátogatott a nagybecskereki Regionális innovációs startup központba, amely 2017-ben kezdte el működését. A projektumot Nagybecskerek városa és a belgrádi SEE ICT Startit Egyesület valósította meg, 17 millió dinárból.

A Startit Központ menedzsere, Marijana Milićev elmondta, hogy 130 eseményt szerveztek az elmúlt tíz hónap alatt, ezeknek a fő témája a vállalkozások beindítása volt. Ezeken az eseményeken mintegy 2500, zömében fiatal vett részt.

Nenad Popović kifejezte a megelégedését, hogy egy korszerű, kétszáz négyzetméteres, jól felszerelt létesítményről van szó, amelyet kevés pénzből hoztak létre, de mégis összehasonlítható a legkorszerűbb, hasonló központokkal Európában és a világon.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a 17 millió dinárt itt a lehető legjobb módon használták fel annak érdekében, hogy a fiatalok a lehető legjobb feltételek között dolgozhassanak – akárcsak a kollégáik a világ bármely részén. Hogy ingyenes előadásokon vehessenek részt, hogy jogászok és pénzügyi szektorban dolgozó mentoraik legyenek, hogy startup lehetőséget kapjanak – mondta Nenad Popović, hangsúlyozva, hogy a Szerb Köztársaság és Nagybecskerek városa jövőben is segíti a fiatalokat abban, hogy megvalósítsák elképzeléseiket.

Elmondta, hogy Szerbia a leggazdagabb országok között van a jó mérnököket és az innovációval foglalkozó fiatalokat illetően, a világ legrelevánsabb szervezeteinek értékelése szerint pedig a legjobb öt európai ország között foglal helyet az innovációk és a startup biznisz terén. Hangsúlyozta, hogy Szerbia jövője a fiatal mérnökökben, a fiatal újítókban rejlik. Értékelése szerint Szerbiában ma kiváló innovációs társaságok léteznek, amelyek ismertek a világ bármelyik részén, és százmillió eurókat érnek Belgrádban, Újvidéken vagy Nišben is. Szerinte Nagybecskerek, figyelembe véve lakosságának a számát, a leginnovatívabb település lehet Szerbiában, hiszen a Béga menti városban sok kis kompánia létezik, melyeknek nagy értékük van. Az egész világ számára dolgoznak, munkájukat pedig mindenhol elismerik. Kifejezte elvárását, hogy a nagy kínai társaságok és kooperánsaik érkezésével Nagybecskerekre és Bánátba, az új startupokra még nagyobb szükség lesz. 

Mint elhangzott, a két következő város, ahol a nagybecskerekihez hasonló Startit Központot létesítenek, Szabadka és Stara Pazova lesz.