2024. április 20., szombat
US OPEN

Csak a serleg élteti a csúcsrohamokat

A versenynaptár és a ranglistapontok alakulása szerint már bizonyos, hogy az elsősége 266. hetébe lépett Novak Đoković az öröklistán elhagyja Jimmy Connorsot (268) és Ivan Lendlt (270), és feltör a harmadik helyre, ha pedig megvalósítja New York-i célját, és negyedszer is elnyeri a US Open serlegét, aligha vitás, hogy az év végéig beéri a listán 286 héttel második helyezett Pete Samprast is.

A világelső szerbiai legnagyobb álma mégis a nagy serlegek számának növelése és az e tekintetben csúcstartó Roger Federer megközelítése. Ha Novak nyer a US Openen, már 17 Grand Slam-trófeája lesz, ami csak eggyel kevesebb, mint amennyit Rafael Nadal gyűjtött be, és a svájci előnye ez esetben mindössze háromra csökkenne, holott a tavalyi Wimbledon előtt még órási nyolc volt.

Mint általában, a nagy tenisztornák kimenetelét szinte lehetetlen megjósolni. Kérdéses például, hogy valóban Federer és Nadal lennének ezúttal is a legkomolyabb riválisok, vagy pedig a bukási lehetőséget másutt, mondjuk Bautistával, Medvegyevvel, Thiemmel, Hacsanovval és Cicipasszal kapcsolatban kell keresni.

Hogy egyáltalán Federerre és Nadalra gondolhasson, ahhoz New Yorkban előbb vissza kellene vágnia Medvegyevnek a Cincinnatiben elszenvedett vereségért, azt a lehetőséget viszont, hogy a döntőt Bautistával vagy a többi felsorolt három egyikével vívja, tárt karokkal fogadná, hisz akkor megőrizne a nagy előnyt Nadallal és Federerrel szemben, akikre továbbá így jelentős lelki csapást is mérne.