2024. április 19., péntek

Négy élet 500 euróért

A gyanúsított nagyapját váratlanul érte a letartóztatás híre

Minden arra utal, hogy a rendőrség felgöngyölítette az augusztus elején, a Negotin környéki Jabukovacon elkövetett négyes gyilkosságot. Noha a bulvársajtó sokáig olyan értesüléseket közölt, hogy a gyilkosságot hivatásos bérgyilkos követhette el, a gyanúsított a negotini Davor P. (35), aki nem sokkal letartóztatását követően beismerő vallomást tett. A férfit a minősített gyilkosság, valamint a tiltott lőfegyver és robbanóanyag gyártása, tartása, viselése és forgalmazása bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.

Augusztus 7-én Jabukovacon a feltételezések szerint Davor P. lőfegyverrel kioltotta Raja Kazimirović (72), valamint a férfi édesanyjának (93), nővérének (76) és unokahúgának (53) az életét. A holttestekre a településtől távol eső tanya udvarában bukkantak rá. A férfi holttestét egy traktoron találták meg, míg a nők holttestét az udvarban vették észre. Sajtóhírek szerint Kazimirović és édesanyja egyedül éltek a tanyán, míg húga és unokahúga Németországból érkeztek látogatóba.

A belgrádi médiában napvilágot látott értesülések szerint a bűncselekményt két különböző fegyverrel követték el. Az egyik használata után az elkövető a tetthelyen szétszóródó töltényhüvelyeket begyűjtötte, míg a másik hüvelyeit nem, írta a sajtó. A Belügyminisztérium hivatalos közleményéből kiderült, hogy a nyomozás megkezdését követően egy környékbeli erdőben egy hangtompítóval ellátott Skorpion géppisztolyra, valamint egy kiskaliberű félautomata puskára bukkantak. A fegyvereket elásták. A falu több napon át „rendőrségi megszállás alatt állt”, a hatóságok munkatársai több helyi és környékbeli személyt is kihallgattak. A helyiek igencsak együttműködőnek bizonyultak, nem egy személy kihallgatását is ők javasolták a rendőrségnek, sőt, egy személy bűnösségéről végig meg voltak győződve, feltételezésüket pedig a sajtó munkatársaival is megosztották.

A bulvársajtó a letartóztatást követően is számtalan részletet valószínűsített. Értesüléseik szerint Davor P. azt mondta a rendőrségnek, hogy a kora reggeli órákban hatolt be a tanyára, mert tudta, hogy Raja Kazimirović akkor a földeken tartózkodik. A házban még mindhárom nő aludt, ám a rablás idején felébredtek. Saját elmondása szerint ekkor menekülőre fogta, ám meggondolta magát, visszatért és megölte mindhárom nőt, majd ezt követően Raja Kazimirovićot, aki éppen ekkor tért vissza a földekről. A tanyáról az értesülések szerint 200 eurót és 35 ezer dinárt lopott el.

Az elmondások szerint az egyébként visszahúzódó és békés természetű gyanúsított állítólag mindig is megszállottan rajongott a fegyverekért, valamint katona szeretett volna lenni. A férfi egyik szomszédja gyanítja, hogy a katonaságba való felvételi vizsgán a pszichológiai alkalmassági felmérésen alkalmatlannak bizonyult. Ennek a szomszédnak az elmondása szerint ezt követően elsősorban fizikai kondíciójának a megőrzésére összpontosított, ezért gyakran edzett. A sajtóértesülések szerint egyik legkedvesebb elfoglaltsága az volt, hogy háborús filmekről, valamint a fegyverekről meséljen a helyieknek. Állítólag már korábbról is ismert volt a rendőrség számára, a korábbiakban kétszer tartóztatták le. Egyik alkalommal állítólag autólopás – az elmondások szerint fegyverrel fenyegette meg a sofőrt – miatt. Emellett fiatalkorában kincskereséssel foglalkozott szabadidejében, állítja a belgrádi bulvársajtó.

Mint azt a médiaházak tudni vélik, vallomásában a gyanúsított azt mondta, hogy azért követte el haszonszerzés céljával a gaztettet, hogy segítsen súlyos megbetegedésben szenvedő barátnőjén. Mindehhez azt is hozzáteszik, hogy a szomszédok, valamint a férfi ismerősei szerint nem is volt barátnője.

A gyanúsított nagyapja is nyilatkozott a sajtónak. Semmi nem utalt arra, hogy unokája követte el a gyilkosságot, mondta Radovan P. a Blicnek, hozzátéve, hogy napokon át együtt követték a gyilkosságról szóló híreket, valamint együtt nézték az égbolton köröző rendőrségi helikoptereket. Az egész családot megdöbbentette a letartóztatás, közölte az idős férfi a Blic napilap szerint.

MEGJUTALMAZTÁK A RENDŐRÖKET

Nebojša Stefanović belügyminiszter a gyanúsított letartóztatását követően gratulált a nyomozásban résztvevő rendőrök egy csoportjának, valamint megerősítette, hogy pénzjutalomban részesíti őket. Ez a nyomozás is alátámasztja, hogy a rendőrségnek számos kiváló munkatársa van, fejtette ki Stefanović.