Nyakunkon az ősz, újra

Halász Gyula

2019. augusztus 27., 15:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Augusztus második felébe lépve kellemetlen érzés fogja el a gyermekeket, hiszen még egy kicsi, aztán kezdődhet a suli. De ez nincs másképpen az iskolás gyermekeket nevelő szülőkkel sem, hiszen óriási kiadásokra lesz szükség ahhoz, hogy új könyveket, tanszerfelszerelést, új nadrágokat, tornacipőket, cipőket, ruhákat stb. vásároljanak a gyermekek számára, amit a vajdaságiak többsége képtelen saját erőből kifizetni. Ha nincs egy gazdag nagyapa, nagyanya vagy rokon, akkor „szerencsére” itt vannak a bankok, és óriási kamatlábak ígéretében végül is „gond” nélkül megvásárolhatjuk a szükséges dolgokat.

Az új tanév kezdete az én gyermekéveimben nem jelentett különösebb gondot, lehet az osztályból nem járt mindenki tengeren minden évben, de a tanszerfelszerelésre, könyvekre valóban nem kellett nagy összeget fordítani.

Most azonban egy hetedikes tanuló számára például a tankönyvek ára kb. 18 000 dinárt tesz ki, és akkor hol van még a többi...

(Illusztráció – Pixabay.com)

Virágzó országunkban a vajdasági dolgozók zömének keresete az átlagfizetés alatt kullog, így majdnem lehetetlen küldetésnek bizonyul némi „segítség” nélkül teljesíteni a küldetést. Ami az iskolai könyveket illeti, a megfizethetetlen áruk mellett más gondok is akadnak bőven. Először is, a magyar nyelvű általános iskolás tankönyvek nagy része nem kapható a boltokban. Néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozták a felelős személyek az üggyel kapcsolatban, hogy nagy részüket még most fordítják. Egyelőre tehát, még ha nagyon akarnánk, akkor sem vásárolhatnánk meg a tankönyveket, és természetesen azt sem tudni, mikor lesznek kaphatók. De nem feltétlenül muszáj új tankönyveket vásárolni, az interneten, a közösségi oldalakon számos olyan csoport van, amely a használt tankönyvek csereberéjével foglalkozik. A szülők még le is fényképezik a használt tankönyveket, amelyeket árulnak az interneten, így láthatjuk, milyen állapotban vannak. Persze eleve nem lehetnek olyanok, mint az újak, mert legalább egy évig használták őket, de családunkban olyan tankönyv is volt már, amely több évet „szolgált”. A használt tankönyvek zöme azonban egész jó állapotban van, csak persze ki kell radírozni őket, de ez nem olyan borzasztó, mert mondjuk 18 000 dinár helyett 4000 dinárért ússza meg az ember. A tanuló pedig ugyanúgy elsajátíthatja belőle a tananyagot, mint az újból, ezt is tapasztalatból tudom.

Nagy segítségnek bizonyult az elmúlt években a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett tanszercsomagok szétosztása az elsősök számára, tavaly a lányom is kapott egyet, és bizony a füzetektől kezdve a ceruzákon, színeseken keresztül mindenből bőven volt, egy egész évre elegendő.

Ami a tanszerrel kapcsolatos költségeket illeti, a bevásárlóközpontokban már elkezdődtek az akciók, az üzletekben kialakították a szokásos iskolai részeket, ahol minden szükséges és szükségtelen felszerelést meg lehet akciós áron vásárolni. Ha a szülőknek van idejük, akkor érdemes több helyen is megnézni az árakat, mert órási különbségek vannak. A legnagyobb választék a nagyobb bevásárlóközpontokban, hipermarketekben van, és az árak is itt a legelfogadhatóbbak a konkurencia miatt. A kisebb tanszerboltokban talán minőségesebb a kínálat, de jóval drágább az áru. Míg a bevásárlóközpontokban például tolltartót már 200 dinárért is találni, addig a tanszerboltokban 500 dinár alatt aligha.

Mennyire terheli meg a tanévkezdési kiadás a családi kasszát?

Készpénzhitelt kell felvennem: 14 (15,2%)

Hónapokig takarékoskodnom kell: 30 (32,6%)

Nem jelent különösebb megterhelést: 48 (52,2%)

Miután sikerült beszerezni mindent az iskolába, érdemes egy nagy lélegzetet venni, aludni rá egyet, aztán kezdődhet az újabb idegtépő macera, a ruházat beszerzése, mert a tavalyi ancúgot a gyerekek bizony kinőtték a nyáron. Előtte persze jó azért felpróbálni a meglévő nadrágokat, pólókat, de tapasztalatom szerint csak egy kis százalékuk megfelelő a kicsikre, ők már csak ilyenek, hogy folyton-folyvást nőnek. A gyermekek számára a sportcipők 2000 dinárnál kezdődnek, persze lehet 8000-ért is találni. Komplett melegítőt vehetünk 2000 dinárért, pólókat pedig 300 dinártól, nadrágokat 900 dinártól, szoknyákat 700 dinártól, ingeket pedig 1000 dinártól. Ezek az árak a nagyobb bevásárlóközpontokra vonatkoznak, de érdemes itt vásárolni, mert mindig akad olyan bolt, ahol akciós az áru.

A tanévkezdés mindig nagy költségekkel jár, ezért érdemes előre félretenni egy kis pénzt (könnyű ezt mondani), mert olcsóbban megúszhatjuk így, mintha hitelt veszünk fel a bankban, hiszen azt kamatostól kell majd visszafizetni. A tapasztalataim szerint azonban sokan választják inkább a hitelt, mert valahogyan könnyebb, ha ezt a pénzfacsarást egy bank végzi el helyettük.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége