2024. április 19., péntek

Két keréken a barátság jegyében

Több mint 200 résztvevője volt a Kiskunhalas–Szabadka Kerékpártúrának

A hagyományokhoz híven a szabadkai városnapot megelőző hétvégén tartották meg a Kiskunhalas–Szabadka Kerékpártúrát, amely a két település közötti testvérvárosi kapcsolatokat hivatott erősíteni. A kiskunhalasi kerékpárosok 2011 óta minden évben augusztus végén ellátogatnak az észak-bácskai településre, míg 2015-től Szabadka kerékpárosai is viszonozzák a látogatást, májusban, amikor a magyarországi település ünnepli a városnapot.

Több mint kétszáz kerékpáros gördült be a Városháza udvarába (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Több mint kétszáz kerékpáros gördült be a Városháza udvarába (Fotó: Pesevszki Evelyn)

A több mint 200 kerékpáros Szabadkára való érkezését követően a Városháza dísztermében tartottak számukra fogadást, ahol a helyi önkormányzat képviseletében Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke, dr. Ladóczki Gyula, a vkt titkára, és Magosi Zsuzsanna, Szabadka polgármesterének tanácsosa fogadta a vendégeket. A magyarországi csapatnak tagja volt Tóth Péter, az innovációs és technológiai minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, és Véh László, Tompa polgármestere, akik mindannyian kerékpáron érkeztek Szabadkára.

A kerékpárosokat a Városháza dísztermében fogadták (Fotó: Pesevszki Evelyn)

A kerékpárosokat a Városháza dísztermében fogadták (Fotó: Pesevszki Evelyn)

A szabadkai és környékbeli kerékpárosok – szám szerint 27-en –, a reggeli órákban indultak Tompára, ott találkoztak a kiskunhalasi csapattal, majd együtt tekertek Szabadkára. Péter László szabadkai szervező elmondása szerint még az országhatáron sem várakoztatták meg a csapatot, a határőrök már ismerik a kerékpárosokat, illetve a kezdeményezést. A lapunkkal folytatott beszélgetés során az is kiderült, hogy az immár kilencedik alkalommal megtartott túrának köszönhetően az elmúlt években tartós barátságok alakultak ki a kerékpározás szerelmesei között.

Király Gábor kiskunhalasi szervező hasonló szellemiségben értékelte a túrát, szavai szerint sokan már több éve rendszeresen részt vesznek azon, illetve népszerűsítik azt. A kiskunhalasi csapatnak más településekről is voltak tagjai, így összesen 33 település képviseltette magát, tette hozzá Király Gábor, aki hiszi, hogy a kerékpártúra is hozzájárult a Szabadka és Kiskunhalas közötti kiváló kapcsolatok kialakításához.

Barátság és együvé tartozás – ez jellemzi a hagyományos kerékpártúrát, emelte ki köszöntőjében Bunford Tivadar, megjegyezvén, hogy elismeréssel adózik mindenki előtt, aki a hőség ellenére ekkora távot tett meg a baráti kapcsolatok ápolásának érdekében, majd reményét fejezte ki, hogy miután Szerbia tagjává válik az Európai Uniónak, a kapcsolatok elmélyítése még inkább felpezsdül.