2024. április 19., péntek

Épül a palicsi csatornahálózat

Bizonyos utcákban részleges útlezárásra, máshol forgalomátirányításra lehet számítani

Az újvidéki Graditelj építőipari vállalattal július elején aláírt kivitelezési szerződéssel összhangban hétfőn Palics több utcájában is megkezdődtek a település csatornahálózatának bővítési munkálatai. Mint arról lapunkban már olvashattak, a munkálatok befejeztét követően Palics szennyvízelvezető csatornahálózattal való lefedettsége 35 százalékról 65 százalékra növekszik. Az első háztartásokat valószínűleg 2020 elején csatlakoztatják az új rendszerre.

A 15 kilométernyi csatornahálózat, valamint az 5 kilométeres nyomóvezeték projektuma kiemelten fontos a Vajdasái Magyar Szövetség számára, egyebek mellett azért, mert annak köszönhetően érdemben csökken a Palicsi-tó és a Ludasi-tó szennyezettsége, emelte ki a párt szabadkai és palicsi tisztségviselőinek hétfői sajtótájékoztatóján Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, emlékeztetvén arra, hogy a projektum a német kormány támogatásával valósul meg.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Ez a támogatás 6,5 millió euró értékű, közölte Horvát Tímea, mondván, hogy az összeg 67 százalékát a csatornahálózat és a nyomóvezeték kivitelezésére fordítják, míg a fennmaradó összeget a Palics–Ludas Közvállalat és a projektum keretében megfogalmazott egyéb célok megvalósítására. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, az illetékes közvállalat becslése szerint az első csatlakozási szerződéseket a következő évben lehet majd aláírni, derült ki az alpolgármester nyilatkozatának folytatásából.

Horvát Tímea arra kéri a palicsi lakosokat, hogy minél többen csatlakozzanak majd a rendszerre, mivel szavai szerint a környezet megóvása közös feladat. Mindehhez azt is hozzátette, hogy a projektum Palics idegenforgalmi vonzerejének a megóvásához, illetve növeléséhez is hozzájárul.

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy a kivitelezőtől kapott ütemterv szerint mely utcákban kezdődtek meg hétfőn a munkálatok, illetve meddig tartanak a tervek szerint: Kozara – ebben az utcában előreláthatólag augusztus 31-ig tartanak a munkálatok –; Nikola Tesla – szeptember 7-ig –; Partizán – az első szakasz szeptember 7-ig, a második szakasz szeptember 10-ig –; Jasenovac – szeptember 10-ig –; Sutjeska – hétfőn az utca második szakaszában kezdődtek el a munkálatok és szeptember 25-ig tartanak, míg az első szakaszon később kezdődik el a kivitelezés –; Marko Orešković és Lopud – mindkét utcában szeptember 25-ig –; Tó – szeptember 15-ig. A kivitelezőnek jogában áll módosítani az említett ütemtervet, tette hozzá Sugár György, majd az esetleges utcalezárások és forgalomátirányítás kérdésére tért ki.

– Az útlezárások az illetékes szerv engedélyének a függvényében állnak, illetve annak alapján történnek majd. Egyes utcákban részleges útlezárásra lehet számítani, míg máshol forgalomátirányításra. Mindezt a megfelelő módon, elsősorban tájékoztató táblákkal jelzik majd az illetékesek – taglalta Sugár György.

Palics több utcájában is megkezdődtek a település csatornahálózatának bővítési munkálatai (Fotó: Gergely Árpád)

Palics több utcájában is megkezdődtek a település csatornahálózatának bővítési munkálatai (Fotó: Gergely Árpád)

A vízművek igazgatójának elmondása szerint a rendszerre a több szakaszból álló projektum egy-egy szakaszának az elkészültét követően lehet csatlakozni. Mint hozzátette, mivel összetett, kétlépcsős folyamatról van szó, a becslések szerint az első felhasználókat a következő év elejétől csatlakoztatják a csatornahálózatra.

Sugár György megismételte a korábbi bejelentést, miszerint a csatornahálózatra való csatlakozás 27 ezer dinárba kerül. Aki úgy dönt, hogy egyben fizeti ki a csatlakozás költségét, az 20 százalékos árengedményre lesz jogosult. Emellett 24 hónapos lefizetésre is lehetőség van. Párhuzamosan a gravitációs csatornahálózat építésével a kivitelező a nyomóvezetéket is megkezdi építeni, mondta a vízművek igazgatója.

A palicsiak immár 2017 év vége óta várják a projektum kivitelezését, jegyezte meg Dobó Márta, a palicsi helyi közösség tanácsának elnöke, mondván, hogy már akkor sokan jelezték csatlakozási szándékukat a hálózatra. Mint arra a tisztségviselő rámutatott, a palicsi helyi közösség vezetősége minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az ígéretek meg is valósuljanak. Az elmúlt időszakban Palics tekintetében pozitív eredményeket sikerült felmutatni, fejtette ki Dobó Márta, majd arra kérte a polgárokat, hogy legyenek türelemmel a kivitelezéssel járó esetleges kellemetlenségek tekintetében, később pedig minél többen csatlakozzanak a rendszerre. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, a projektum kivitelezését követően Palics Szabadka helyi önkormányzat egyik szennyvízhálózattal legjobban lefedett települése lesz, emelte ki a helyi közösség tanácsának elnöke.