2024. április 24., szerda
US OPEN

Szerbiai rangadók sorozata is lehetséges

Novak Djoković (Fotó: Beta/AP)

Novak Djoković (Fotó: Beta/AP)

Mivel a tábla első nyolcadában, ahol a címvédő Novak Đoković a legmagasabban rangsorolt kiemelt, további négy szerbiai kapott helyet a sorsoláson, négy szerbiai rangadó is lehetséges az idény utolsó Grand Slam-tornáján, a New York-i US Openen. Kezdődik a ma 20 órára kiírt GyöreKecmanović találkozóval, következhetne Dušan Lajović és Janko Tipsarević erőpróbája a második körben, azután Đoković viadala ennek a meccsnek a győztesével a 3. fordulóban, végül Đoković és Györe vagy Kecmanović meccse a nyolcaddöntőben. Erre a forgatókönyvre nem nagy az esély, de már a rajt előtt valamivel valószínűbb lett, mert Kevin Anderson visszalépett, így a Györe–Kecmanović csata továbbjutója a 2. fordulóban győztes eséllyel a szerencsés vesztes olasz veterán Paolo Lorenzivel vagy a 16 éves amerikai szabadkártyás Zachary Svajdával mérkőzhet. A nagy teszt a 3. fordulóban esedékes, ahol Györe vagy Kecmanović riválisa Stan Wawrinka, Hubert Hurkacz, Jeremy Chardy vagy a fiatal olasz Jannik Sinner egyike lehet.

A mai 17 órás megnyitón Lajović a belga Darcis-val, Tipsarević az amerikai Denis Kudlával, Fucsovics Márton pedig a grúz Nikoloz Baszilasvilivel játszik. Đoković és a spanyol Carballes nem kezdenek 19.30 előtt, Ivana Jorović pedig 19 óra tájt rajtol a lengyel tini Iga Świątekkel. Filip Krajinović a német Stebével, Aleksandra Krunić a lett Jelena Osztapenkóval és a táblára jutott Babos Tímea a spanyol Carla Suárezszel holnap lépnek fel.

Ma indul Roger Federer, Danyiil Medvegyev, Kej Nisikori és Miloš Raonić is, a nőknél pedig a hajnali egyre kiírt S. WilliamsSarapova csata lesz a nap közönségcsalogató eseménye.

Ami az esélyeket illeti, a szakértők zöme a férfiaknál Đoković–Nadal döntőt jósol, és a szerb végső sikerét, az elődöntő veszteseinek Federert és Roberto Bautistát látják, s valamennyien kíváncsiak arra, hogy mire viszik a fiatal tehetségek. A nőknél sokkal hosszabb a favoritok listája. A vélemények elsősorban S. Williams, Oszaka, Barty, Halep, Andreescu és Keys között oszlanak meg, de nem szabad előre leírni a tapasztalt Ka. Plíškovát, Kvitovát, Kerbert és Szvitolinát sem.

A múlt heti tornákon párját ritkító lengyel siker született, hisz Winston-Salemben Hubert Hurkacz, Bronxban Magda Linette egyformán első ATP- és WTA-trófeájukat nyerték. Az utóbbi volt az izgalmasabb, hisz az olasz Camila Giorgi 4:2-re vezetett a döntő játszmában, azt követően azonban négy játékban mindössze három labdamenetet nyert meg.

NEW YORK. – A US Open selejtezőjének döntőjében, nők: Townsend–N. Stojanović 3:6, 7:6, 6:1, Babos–Lepchenko 7:6, 6:4.

WINSTON-SALEM. – A férfitorna negyeddöntőjében: Paire–Carreno 7:6, 1:6, 6:3, Shapovalov–Rubljov 6:3, 7:6, Hurkacz–Tiafoe 4:6, 7:6, 6:1, Johnson–Milman 4:6, 7:6, 6:4. Elődöntő: Hurkacz–Shapovalov 6:3, 6:4, Paire–Johnson 1:6, 6:0, 6:0. Döntő: Hurkacz–Paire 6:3, 3:6, 6:3.

BRONX. – A női torna elődöntőjében: Vang–Giorgi 4:6, 6:4, 7:6, Linette–Siniaková 7:6, 6:2. Döntő: Linette–Giorgi 5:7, 7:5, 6:4.

BRAUNSCHWEIG. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jani–Niemeier 3:6, 6:3, 6:2. Elődöntő: Gerlach–Jani 2:6, 7:6, 6:3.