2024. április 25., csütörtök
MOTO GP

Rins kisakkozta Márquezt

A tavalyi, vihar miatt végül törölt hétvége után idén egy meglehetősen forró Brit Nagydíjra gyűlt össze a MotoGP mezőnye Silverstone-ban. Egy újabb olyan pályán, ahol Marc Márquez verhetőnek tűnt, hiszen 2014 óta nem tudott itt nyerni. A rajtelsőséget azonban így is megszerezte az elmúlt futamok mélypontjáról most feltámadó Valentino Rossi előtt.

Két kihívója rögtön a rajtnál ijesztő balesetbe keveredett: az első kanyar kijáratánál Fabio Quartararo elcsúszott, a közvetlenül mögötte érkező Andrea Dovizioso pedig átugratott a motorján, aminek következtében a gép és a versenyző is nagyot esett. A Ducati lángra lobbanva csapódott a gumifalba, Dovizioso pedig fejjel előre érkezett meg az aszfaltra. Az olaszt pár percig a bukótérben ápolták, mielőtt lábra állt, és a pályán való átvizsgálás után a helyi kórházba szállították. A csapat információi szerint nem szerzett töréseket, ám a bukás rövid emlékezetkiesést okozott számára.

A verseny eközben megszakítás nélkül folyt tovább, és nagyon hamar kirajzolódott, hogy Álex Rins lesz Márquez legkeményebb kihívója a győzelemért. A suzukis az első körtől fogva ott loholt a címvédő nyakán, és bár gyorsabbnak tűnt, szinte végig hagyta őt vezetni. Az utolsó körben fokozta csak a nyomást, ezzel védekező ívekre kényszerítve Márquezt, aki emiatt a legutolsó kanyarra túl szélesen fordult rá, Rins pedig ekkor bevágódott mellé, és a belső íven elhúzva 13 ezredmásodperces előnnyel elcsípte a győzelmet! Ez volt a 23 éves versenyző második diadala a királykategóriában, az idei austini futam után tudott duplázni.

Márquez az egymást követő második versenyen veszítette el a vezetést a legutolsó kanyarban, de mint azt ő maga is elmondta, bánkódni nincs oka. Kényelmes 78 pont, azaz több mint háromgyőzelemnyi előnye van a bajnokságban, amikor még hét futam van hátra a szezonból.

Jorge Lorenzo most tért vissza asseni balesetét követő négyfutamos kihagyása után, a háromszoros MotoGP-bajnok kálváriája pedig tovább folytatódott. Márquez csapattársa idén még egyszer sem végzett a legjobb tíz között, így nem is meglepőek a pletykák, miszerint akár már idén szakíthat a Hondával.

A Moto2-ben Augusto Fernandez, a Moto3-ban Marcos Ramirez aratta le a babérokat a hétvégén.

A Brit Nagydíj végeredménye: 1. Álex Rins (spanyol, Suzuki) 40:12,799, 2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +0,013 másodperc hátrány, 3. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) +0,6, 4. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +11,4, 5. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) +13,1 stb.

A bajnokság állása: 1. Márquez 250 pont, 2. Dovizioso 172, 3. Rins 149, 4. Petrucci 145, 5. Viñales 118 stb.