2022. június 30., csütörtök
MOTO GP

Rins kisakkozta Márquezt

A tavalyi, vihar miatt végül törölt hétvége után idén egy meglehetősen forró Brit Nagydíjra gyűlt össze a MotoGP mezőnye Silverstone-ban. Egy újabb olyan pályán, ahol Marc Márquez verhetőnek tűnt, hiszen 2014 óta nem tudott itt nyerni. A rajtelsőséget azonban így is megszerezte az elmúlt futamok mélypontjáról most feltámadó Valentino Rossi előtt.

Ettől már nem lehet szorosabb egy befutó!
Ettől már nem lehet szorosabb egy befutó!

Két kihívója rögtön a rajtnál ijesztő balesetbe keveredett: az első kanyar kijáratánál Fabio Quartararo elcsúszott, a közvetlenül mögötte érkező Andrea Dovizioso pedig átugratott a motorján, aminek következtében a gép és a versenyző is nagyot esett. A Ducati lángra lobbanva csapódott a gumifalba, Dovizioso pedig fejjel előre érkezett meg az aszfaltra. Az olaszt pár percig a bukótérben ápolták, mielőtt lábra állt, és a pályán való átvizsgálás után a helyi kórházba szállították. A csapat információi szerint nem szerzett töréseket, ám a bukás rövid emlékezetkiesést okozott számára.

A verseny eközben megszakítás nélkül folyt tovább, és nagyon hamar kirajzolódott, hogy Álex Rins lesz Márquez legkeményebb kihívója a győzelemért. A suzukis az első körtől fogva ott loholt a címvédő nyakán, és bár gyorsabbnak tűnt, szinte végig hagyta őt vezetni. Az utolsó körben fokozta csak a nyomást, ezzel védekező ívekre kényszerítve Márquezt, aki emiatt a legutolsó kanyarra túl szélesen fordult rá, Rins pedig ekkor bevágódott mellé, és a belső íven elhúzva 13 ezredmásodperces előnnyel elcsípte a győzelmet! Ez volt a 23 éves versenyző második diadala a királykategóriában, az idei austini futam után tudott duplázni.

Márquez az egymást követő második versenyen veszítette el a vezetést a legutolsó kanyarban, de mint azt ő maga is elmondta, bánkódni nincs oka. Kényelmes 78 pont, azaz több mint háromgyőzelemnyi előnye van a bajnokságban, amikor még hét futam van hátra a szezonból.

Jorge Lorenzo most tért vissza asseni balesetét követő négyfutamos kihagyása után, a háromszoros MotoGP-bajnok kálváriája pedig tovább folytatódott. Márquez csapattársa idén még egyszer sem végzett a legjobb tíz között, így nem is meglepőek a pletykák, miszerint akár már idén szakíthat a Hondával.

A Moto2-ben Augusto Fernandez, a Moto3-ban Marcos Ramirez aratta le a babérokat a hétvégén.

A Brit Nagydíj végeredménye: 1. Álex Rins (spanyol, Suzuki) 40:12,799, 2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +0,013 másodperc hátrány, 3. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) +0,6, 4. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +11,4, 5. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) +13,1 stb.

A bajnokság állása: 1. Márquez 250 pont, 2. Dovizioso 172, 3. Rins 149, 4. Petrucci 145, 5. Viñales 118 stb.