2024. április 19., péntek

Togo beállt a sorba

Ivica Dačić Szerbia mögött szeretné tudni az ENSZ tagállamainak a többségét

A Pink tv műsorában vendégeskedve Ivica Dačić külügyminiszter megerősítette, hogy valóban a nyugat-afrikai Togo a tizenötödik ország, amelyik visszavonta Koszovó államiságának elismerését. A döntést megerősítő diplomáciai jegyzék még június 28-ai keltezésű, ezt viszont azért nem tették közzé, mert a NATO-ötök szinte ezzel egyidőben közleményben szólították fel Szerbiát, hogy tartózkodjon a Koszovó államisága elismerésének a visszavonására irányuló tevékenységtől – magyarázta Dačić, aki már múlt héten is azt mondta, hogy azért nem vall színt a tizenötödik államról, mert nem akarja Szerbiára haragítani a NATO-ötöket.

Az elmúlt időszakban a következő, javarészt egzotikus országok vonták vissza Koszovó államiságának elismerését: Madagaszkár, a Comore-szigeteki Unió, Grenada, a Dominikai Közösség, Suriname, Libéria, a São Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság, a Bissau-Guineai Köztársaság, Burundi, Pápua Új-Guinea, Lesotho, a Salamon-szigetek, a Palau Köztársaság, a Közép-afrikai Köztársaság és mostantól Togo.

– A szerb külpolitikát nem a dacra alapozzuk, mi csupán végezzük a munkánkat. Belgrád célja az, hogy a Koszovó államiságát elismerő országok száma legyen kevesebb 97-nél, hiszen ezáltal az ENSZ tagállamainak kevesebb mint a fele ismeri el önálló államként Koszovót. Ezzel elérjük, hogy Pristina bizonyos korlátokkal kényszerüljön szembesülni, azaz ne viselkedjen úgy, mintha mindent megtehetne. Sikerült alátámasztanunk, hogy ez a történet egyelőre nem ért véget. Koszovó nem válhat az ENSZ tagállamává, hiszen a Biztonsági Tanács állandó tagállamaként Oroszország megvétózza ezt a döntést. Ugyanakkor, ha valamilyen okból kifolyólag adott esetben Oroszország mégsem vétózná meg a Koszovó tagfelvételéről szóló döntést, akkor magunk mögött kell tudnunk az ENSZ tagállamainak a többségét. Mindennek okán a szerb külügy a jövőben is folytatja ez irányú tevékenységét – magyarázta Dačić.

A pristinai vezetés nem volt hajlandó kommentálni a fejleményeket. Jetlir Zyberaj, a koszovói külügyminiszter kabinetfőnöke csupán annyit mondott, hogy Pristina nem reagál Ivica Dačić propagandájára és az általa lebegtetett hamis dokumentumokra, „ehelyett inkább a Slobodan Milošević és a Szerbiai Szocialista Párt által elkövetett háborús bűnökre összpontosít”. Ezek hamarosan Koszovó erejével fognak szembesülni – tette hozzá Zyberaj.