2024. április 25., csütörtök

„Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a joguralomra”

David McAllister: Az EP kész segíteni abban, hogy a hatalom és az ellenzék megtalálja a közös hangot a választási feltételek kapcsán

Szerbiának fontos szerep jut a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzésében, de jelentősen többet kell tennie a joguralom területén – emelte ki David McAllister, az Európai Parlament eddigi, szerbiai jelentéstevője, az EP Külügyi Bizottságának elnöke a mai, szerbiai látogatása során. McAllister tárgyalásokat folytatott Aleksandar Vučić államfővel, Jadranka Joksimović euróintegrációs miniszterrel, illetve a parlament képviselői csoportjainak képviselőivel is.

David McAllister a parlament képviselői csoportjainak a képviselőivel (Fotó: Beta)

David McAllister a parlament képviselői csoportjainak a képviselőivel (Fotó: Beta)

David McAlister az Aleksandar Vučićtyal folytatott tárgyaláson, amelyen jelen volt Jadranka Joksimović és Sam Fabrizi, az Európai Unió belgrádi küldöttségének vezetője is, mindenekelőtt Szerbia integrációs folyamatáról, a régióban felmerülő helyzetről, valamint az ország reformjáról tárgyalt. A tárgyalófelek megállapították, hogy Szerbia rendkívül sikeres gazdasági reformokat hajtott végre.

Vučić hangsúlyozta, hogy a belső reformok folytatását az EU intézményeinek javaslata alapján, vagyis mindenekelőtt az Európai Bizottság jelentése alapján, valamint az Európai Parlament Szerbia fejlődéséről szóló rezolúciója szerint valósítják meg. Az államfő rámutatott ugyanakkor arra, hogy Szerbia érdeke hogy normális viszonyok alakuljanak ki Prištinával, ám a párbeszéd folytatására csakis a Szerbiára kirótt 100 százalékos vámdíjak megszüntetése után kerülhet sor.

Szóba kerültek az előttünk álló parlamenti választások is, ennek kapcsán McAllister kiemelte, hogy a választási törvény reformjára is szükség mutatkozik. Ezt Vučić nem cáfolta, őszerinte is jobb választási folyamatra van szükség.

McAllister üdvözölte az új infrastrukturális beruházásokat, hiszen, úgy véli, azok hatással vannak az ország gazdasági fejlődésére.

Mint arra a kormányközleményben rámutattak, a Jadranka Joksimovićtyal folytatott beszélgetése során  mindenekelőtt az eurointegráció, az Európai Unióban kialakult helyzet és a régió együttműködése került előtérbe. Az EP Külügyi Bizottságának elnöke rámutatott, Szerbia tekintélyt szerzett magának, mint a régió stabilitásának fontos faktora, ugyanakkor az EU kunstruktív partnereként is bizonyított, rámutatott, helye van az EU közösségében, kiemelte ugyanakkor, hogy a joguralom terén nagyobb erőbefektetésre van szükség. Reményét fejezte ki, hogy az év végére újabb tárgyalási fejezetek nyílhatnak meg.

Joksimović miniszter összefoglalva a tárgyalások eredményét rámutatott, hogy eddig 17 tárgyalási fejezetet sikerült megnyitni, s ebből kettőt már ideiglenes lezártak, ugyanakkor további négyet Szerbia előkészített, és reményei szerint ezekből néhányat sikerül az év végéig megnyitni.

McAllister ellátogatott a Köztársasági Képviselőházba is, ahol a képviselői csoportok képviselőivel tárgyalt. Ezen a találkozón jelen voltak azok a képviselői csoportok is, legalábbis egy részük, amelyek hónapok óta bojkottálják a parlament munkáját, így Gordana Čomić, a Demokrata Párt képviselője, Miroslav Aleksić, a Néppárt képviselője, illetve Sandra Rašković Ivić, a Szerbia Megmentéséért Mozgalom – Új Szerbia frakció képviseletében. Jelen volt Tatjana Macura is, a Modern Szerbia Párt képviselője is, aki beszüntette a parlament munkája elleni bojkottot.

McAllistert és Sam Fabrizit Vladimir Orlić, a Szerb Haladó Párt képviselője fogadta, de az ülésen jelen volt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője, Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője, Milorad Mijatović, a Szociáldemokrata Párt képviselője, Marjan Rističević, a Paraszt Néppárt képviselője, illetve Petar Petrović, az Egységes Szerbia képviselője is.

Mint a parlamenti közleményből kiderült, a képviselőkkel a jelenlegi szerbiai politikai helyzetről tárgyalt, a hatalmi pártok és az ellenzéki pártok közötti dialógusról, valamint az előttünk álló köztársasági és tartományi parlamenti választásokról. McAllister a sajtónak kiemelte, az EP kész segíteni abban, hogy a hatalom és az ellenzék megtalálja a közös hangot a választási feltételek kapcsán. Hozzátette, a parlament a demokratikus vita helyszíne, de az Európa felé vezető utat segítő törvények meghozásának helyszíne is. Így bár még a választások bojkottját nem jelentették be egyes pártok, véleménye szerint a választásokig az időt a parlament munkájának fejlesztésére kell fordítani. Bejelentette, még a héten Belgrádba látogat az EP két képviselője, Eduard Kukan és Knut Fleckenstein, hogy tárgyalásokat folytassanak a politikai pártokkal, és felmérjék, hogy igény van-e az EU támogatására a parlament munkájának fejlesztésében.