2024. április 20., szombat

Stratégiai partnerre várva

Fogadják az ajánlatokat a moravai korridor építésére

Mától tehetnek ajánlatot a kivitelezők a moravai közlekedési folyosó Preljina és Pojat közötti szakaszának építésére vonatkozó versenypályázatra – tette közzé tegnap Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter.

A pályázatra olyan hazai és külföldi vállalatok és konzorciumok jelentkezhetnek, amelyeknek pénzügyi forgalma 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban elérte az egymilliárd eurót.

– A moravai közúti folyosó előkészületi munkálatai immár két és fél éve tartanak. Mielőtt tárgyalni tudtunk volna a szerződéskötésről, sok előkészületi munkálatot meg kellett tennünk. Folyamatban volt a dokumentáció előkészítése, a földtani feltárások és a kisajátítási eljárás is – mondta a miniszter a Prva televíziónak adott nyilatkozatában.

Az építési munkálatokra vonatkozó árajánlatokat mától fogadják a minisztérium illetékesei. Mihajlović rámutatott arra, hogy egyetlen vállalkozónak sem részesül előnyben a kivitelező megválasztásakor, mivel Szerbia kormánya olyan rendszert hozott létre, amely a törvények és a rendeletek révén senkit sem protezsálhat.

Arra a kérdésre, hogy a hazai cégek megfelelnek-e a munkára vonatkozó követelményeknek, a miniszter azt válaszolta, hogy mindez konzorcium révén valósulhat meg.

– A hazai vállalatok, mindenekelőtt az építőipari munkások problémája, hogy nem fognak össze. Ezért a Pénzügyminisztériummal és a Szerbiai Kereskedelmi Kamarával közösen azon tevékenykedünk, hogy segítséget nyújtsunk a társulások megalakulásában, és hogy közösen vásárolhassanak felszerelést és más eszközöket – mondta Mihajlović.

Rámutatott arra, hogy a kormány dolgozik azon, hogy a hazai vállalatok partnerként lépjenek fel a külföldi cégek mellett az útépítések során.

Mihajlović szerint a moravai közúti folyosó építése mindenekelőtt azért fontos az állam számára, mert összeköti Szerbia központi részét.

A Miloš fejedelem autópálya Obrenovac és Preljina közötti szakaszán kialakult torlódás kapcsán Mihajlović elmondta, hogy ezen az autópályán egészen addig lesznek forgalmi dugók, amíg a Surčin– Obernovac autópálya szakaszt nem adják át a forgalomnak. Ez december közepén várható.

– Várhattunk volna még a Miloš fejedelem autópálya átadásával, de szerintem ez helytelen lett volna. Azért fontos a polgárok számára ez az autóút, hogy ne kelljen az ibari autópályán közlekedniük. A friss kimutatások szerint immár mintegy 40 százalékkal csökkent a forgalom az ibari főútvonalon – mondta Mihajlović.

Elutasította azon állításokat, miszerint a moravai közúti folyosó kivitelezési ára 300 millió euróra növekedett, és közölte, hogy a projektum összértéke 800 millió euró lesz, és nem létezik előszerződés az építésére vonatkozóan. A Šumadija közlekedési folyosó építése kapcsán elmondta, hogy 2021-ben kezdik meg a munkálatokat, jövőre ősszegyűjtik a szükséges dokumentációt, és elvégzik az egyéb előkészületi munkálatokat.