2024. április 24., szerda
PIACI BAROMÉTER

Olcsó tök, drága brokkoli

A Limáni és a Futaki úti piacon jártunk

Tegnap két újvidéki piacra, a Futaki útira és a Limánira látogattam el azzal a céllal, hogy felmérjem a zöldségek és a gyümölcsök árát. Arra a megállapításra jutottam, hogy jelentős különbség nincs az árak között, de ha több dologra van szükségem a konyhán, akkor az apró különbségek igencsak felszaporodnak.

Vegyük sorra először a zöldségeket. Az újdonságnak számító karfiol, brokkoli és póréhagyma kilója mindkét helyen megegyezik, a brokkoli 350 dinár, a karfiol és a póréhagyma pedig 200. A salátauborka ára 70 és 100 dinár között mozog. A fokhagyma ára változatlanul a 350 dinár/kg körül van, mérettől és minőségtől függően. A zöldség és sárgarépa csokorban 100 dinár, a zöldség kilója 150, a sárgarépájé pedig 50 dinártól indul. A tök ára a vidéki piacokhoz mérten 10 dinárral magasabb, míg például Verbászon 20 dinárért vehetjük meg darabját, Újvidéken 30 dinárba kerül. A krumpli és a káposzta kilója a Futaki piacon 50 dinár, míg a Limáni piacon 70 dinárért vásárolható. A láthatóan friss és teljesen egészséges padlizsánok kilója 150 dinár, de olcsóbbért is lehet találni. A csiperkegomba kedvelői számára jó hír, hogy több helyen kilogrammonként 220 dinárért meg lehet venni.

Gyümölcsökből sincs hiány a piacokon. A déligyümölcsök, mint a narancs, szinte teljesen eltűnt az asztalokról, banánból 70 és 120 dinár közötti áron bőségesen van. A nyár kedvencei a görög- és sárgadinnye kilója változatlanul 35-40 dinár. Az őszibarack esetében már nagyobb árkülönbségek vannak, jelenleg 90 és 120 dinár között van kilója. A nektarin ára 110 dinár körül mozog.

A szilva kilója 50 és 100 dinár között alakul nagyságtól, fajtától függően. Néhány árusnál már megjelent a körte, amelynek kilója 100 dinár körül van, valamint a füge, amelynek kilója 150 dinár. A csemegeszőlő piaci ára pedig 120 és 180 dinár között változik fajtától és minőségtől függően.