2024. április 19., péntek

Parlagfűirtási akció a városban

Újvidéken a parlagfű pollenkoncentrációja az elmúlt napokban nagyon magas volt, ez várható az elkövetkező időszakban is, ezért a Városi Kertészet Közvállalat dolgozói folyamatosan dolgoznak a gyom ritkításán.

Amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, a lakásban tartsuk inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis a napnak ebben a szakában a legmagasabb (Fotó: MTI)

Amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, a lakásban tartsuk inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis a napnak ebben a szakában a legmagasabb (Fotó: MTI)

A parlagfűidény javában tombol, a Városi Kertészet munkásai már hónapok óta a gyomnövény irtásán dolgoznak. A közvállalat munkagépeinek nagy részét üzembe helyezték, gépi kaszával, kisebb fűnyíró és nagy szárzúzó traktorral is ritkítják a parlagfüvet. Az akció a tervek szerint október közepéig tart, ekkor ér véget a gyom virágzása.

A Városi Kertészetben elmondták, jelenleg leginkább a facsemeték, fiatal ültetvények öntözésén, valamint a parlagfű ritkításán dolgoznak, ez most a legfontosabb feladatuk. A közvállalat és az újvidéki önkormányzat megállapodásának értelmében 10 millió négyzetméternyi területet tisztítanak meg különféle gyomnövényektől.

– Eddig 3,3 millió négyzetkilométernyi területet rendeztünk, ebbe beletartozik a nyírás és a területek vegyi kezelése is. Jelenleg 461.000 kilométeren dolgoznak a munkásaink Kátyon, Nemanovcin, Ledincén (Ledinci) és Óledincén (Stari Ledinci), Šangajon, Bakolcon (Bukovac), a Kamenica felé vezető utak mentén, a Repülős településen, a Telepen, a Limánokon és a Duna menti területeken. Tekintettel az óriási területekre, minden szombat is munkanapnak számít, mert csak így végezhetjük el a munkálatokat határidőn belül – mondták a Városi Kertészetben.

A közvállalat felhívást intézett az építkezési vállalkozókhoz és a magánterületek tulajdonosaihoz, hogy ha parlagfű nő bizonyos területen, azt azonnal jelentsék az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara illetékeseinek – olvasható a 021.rs hírportálon. Ami a peremvárosi települések lakóit illeti, a Mezőgazdasági Egyetem illetékeseinél jelentkezhetnek az ügyben. Az említett két oktatási intézmény szakértői szoros együttműködést alakítottak ki a Városi Kertészettel, így jelentősen hozzájárulnak a közvállalat munkájának az eredményességéhez.