2024. április 20., szombat

Gunarasi sikerek a Parasztolimpián

A férfiak és a hölgyek kategóriájában is Gunaras a legjobb

A múlt hétvégén tartották meg Topolyán a IX. Vajdasági Parasztolimpiát, amelyen kettős gunarasi siker született. A felnőtt férfi kategóriában Oroszi János, a hölgyek kategóriájában pedig Kocsis Krisztina lett az első. Mindketten gunarasiak, és egyikük sem először vesz részt ezen a megmérettetésen versenyzőként.

Kocsis Krisztina mindössze 18 éves, Szabadkán jár középiskolába, távközlési elektrotechnika szakon tanul. Persze ez nem jelenti azt, hogy otthon nem veszi ki  részét a munkából.

Kocsis Krisztina (Lakatos János felvétele)

Kocsis Krisztina (Lakatos János felvétele)

Oroszi János (Lakatos János felvétele)

Oroszi János (Lakatos János felvétele)

– A tanulás miatt keveset vagyok otthon, de amikor hazamegyek, akkor besegítek a mezőgazdasági munkákba. Főként nyáron az aratásban veszek részt, de a jószágok ellátásában elsősorban etetésében is segítek. Az idén nyári munkát is vállaltam a Masterplastban, Szabadkán – mondta el Krisztina.

A fiatal gunarasi hölgy barátai ösztönzésére már tavaly is részt vett a Parasztolimpián. Akkor a harmadik helyen végzett, az idén viszont sikerült diadalmaskodnia. A versenyszámok többsége nem okozott gondot Krisztinának.

– Az okos paraszt versenyszámot a szervezők jól kitalálták, mert számos olyan kérdésre kellett válaszolni, melyeknek a mindennapi élethez volt közük. Pl. pályázatokról stb. Volt még kukoricamorzsolás, szaladás szalmabálával, tekergő, ami sokakat elszédített, kerékgörgetés és gumicsizmadobás. Nekem a kerékgörgetés és a gumicsizmadobás tetszett a legjobban. A kukoricamorzsolás ment legkevésbé, és nyomot is hagyott a kezemen. Összesen heten indultunk a női kategóriában, és nagyon jó volt a mezőny, igaz, a tavalyinál egy kicsit gyengébb. Mondhatjuk, hogy  végig szoros küzdelem folyt – tudtuk meg a fiatal hölgytől, aki úgy véli, hogy elsősorban kitartásának köszönheti az első helyet. Az számított, hogy mennyire ad bele mindent az ember – fogalmazott.

Krisztina a vetélkedőn (Kiss Zoltán felvétele)

Krisztina a vetélkedőn (Kiss Zoltán felvétele)

– Nagyon szeretek versenyezni, és ez az első hely egy jelkép számomra, hogy elértem azt, amit terveztem. Jövőre is mindenképpen szeretnék indulni a Parasztolimpián, és ha egy mód van rá, akkor megőrizném az első helyet – mondta Krisztina.

A másik gunarasi bajnok Oroszi János. Ő 31 éves és földműveléssel, valamint állattenyésztéssel foglalkozik. János már 14-15 éves kora óta aktívan részt vesz a mezőgazdasági munkákban, mivel édesapja megbetegedett és őneki kellett helyettesítenie. A munka mellett járt középiskolába is, de úgy látta, hogy a mezőgazdaság jövedelmezőbb, így az iskola elvégzése után ennél maradt. Jánost először a barátai nevezték be a parasztolimpiára, három évvel ezelőtt.

– Először a barátok neveztek be, de aztán megtetszett, mivel érdekesek a versenyszámok és színvonalas a szervezés. A versenyszámok nagy részét már ismertem, de azért voltak újdonságok is, a zsákban ugrálás és a keréktolás. A versenyszámok közül legjobban a fűrészelés felelt meg nekem, azt hiszem, hogy abban rekordot döntöttem. A petrencerúd-tartásban is elég erős voltam.  A zsákban ugrálás viszont elég nehezen ment, mert ugrálás közben szalmabálákat kellett kerülgetni. A gumitolás ugyancsak nehéz volt, mert meg kellett tartani a gumit, és itt is voltak akadályok. A konkurencia elég erős volt, mert volt két olyan versenyző is, akik az előző években elvitték az első helyet. Viszont a petrencerúdtartásnál már tudtam, hogy győzni fogok, mert követtem, hogy ki hogyan áll. Úgy érzem, hogy megérdemelten győztem, mert már többször is értem el dobogós helyezést – mondta el János, aki külön nem készült a Parasztolimpiára, mert elmondása szerint elég fölkészülés, ha az ember mindent elvégez a gazdaságban. Az idei siker után János jövőre is indulni fog az olimpián, és az a célja, hogy ismét dobogós helyen végezzen.