2024. április 17., szerda

Több pénz jut a beruházásokra Csókán

Felújítják a csókai zöldségpiacot – Új ultrahangos készülék az egészségháznak – Növelik a népkonyha kapacitását

Több mint ötvenmillió dinárral növelte a csókai községi képviselő-testület a községi költségvetés keretét. Mi tette szükségessé a korábban tervezett kiadások növelését, ha tudjuk, hogy a községi büdzsé első hathavi megvalósulása még az ötven százalékot sem érte el? – kérdeztük Oláj Tibortól, a képviselő-testület elnökétől.

Tízmillió dinár templomfelújításokra (csókai Szentháromság-templom, Gergely József felvétele)

Tízmillió dinár templomfelújításokra (csókai Szentháromság-templom, Gergely József felvétele)

– A község bevételei az első félévben rendre elmaradnak a tervezettől, ez a legtöbb önkormányzatban így alakul. A második félév mindig erősebb, tavaly is hasonló volt az első félév, de utána a költségvetést, a tervezett kiadásokat 85–90 százalékban le tudtuk fedni. Erre számíthatunk idén is. Ennek tudatában a képviselő-testület módosította, 56 millió dinárral megnövelte a községi költségvetés tervezett kiadásait. Jó esélyünk van rá, hogy az év végéig a tervezett beruházásokat finanszírozni tudjuk. Áprilisban volt már egy költségvetés-kiegészítés. Tervbe vettük a csókai és a tiszaszentmiklósi katolikus templom felújítását, e munkálatokra beterveztünk tízmillió dinárt. A csókai egészségház nőgyógyászati rendelőjének nagy szüksége van egy új ultrahangos készülékre, amelynek a beszerezéséhez az önkormányzat biztosítja a pénzt – mondta a testület elnöke, majd így folytatta:

– Padén már nagyon rossz állapotban van a falu ivóvízhálózata, bár történtek felújítási munkálatok korábban is. A zavartalan ivóvízellátást szolgáló karbantartási munkálatokra 2,5 millió dinárt különítünk el a községi büdzséből. A Csóka Kommunális Közvállalat számára már korábban tervezetünk megvásárolni egy épületet, de akkor nem volt sikeres az ingatlanbeszerzési pályázat. A vállalat munkagépeinek az időjárás viszontagságaitól való megőrzése, tárolása céljából lenne szükség a kiszemelt épület megvásárlására. Erre a célra 8 millió dinárt terveztünk elkölteni a költségvetésből. A kommunális vállalat végzi a Csóka központjához közel lévő zöldségpiac, árupiac felújítását. A higiéniai és egyéb előírásoknak megfelelő piac kialakítása már évek óta várat magára, ezért erre a célra 5,2 millió dinárt tervezünk elkölteni az elkövetkező hónapokban. A piac felújítása folyamatban van, hamarosan a törvényes előírásoknak megfelelő, toalettel ellátott zöldségpiacunk lesz. A munkálatok keretében a piac alatt futó régi vízvezetéket és szennyvízelvezető csöveket is kicserélik – foglalta össze a csókai községi költségvetés növelésének indokoltságát Oláj Tibor.

Több pénz jut a csókai Vöröskereszt népkonyhája számára is. Ami azt jelenti, hogy az őszre újrainduló „ingyenkonyha” megnöveli kapacitását, és szeptembertől már közel 300 rászoruló, szociálisan veszélyeztetett helyzetben lévő polgár számára tudnak napi egyszeri meleg ételt biztosítani. Az előző években csak a Csókán élő rászorulók kaphattak ingyen ebédet. A népkonyha kapacitásának a növelése lehetővé teszi, hogy a község falvaiban élő rászorulók is meleg ételhez jussanak.