2024. április 24., szerda

Jelentős versenyelőnyben a kormánypárti jelöltek

Magyarországon hivatalosan is megkezdődött az önkormányzati választási kampány

Hivatalosan is megkezdődött a hét végén Magyarországon az ősszel esedékes önkormányzati választások kampánya. A szakértő szerint jelentős versenyelőnyben vannak a Fidesz–KDNP jelöltjei.

Hivatalosan is megkezdődött szombaton a magyarországi helyi és nemzetiségi önkormányzati képviselők választását megelőző kampány. A törvény szerint a kampány a választás előtti 50. napon indul, és a szavazás napjának (ez jelen esetben október 13-a) a végéig tart.

A hivatalos kampányidőszak kezdetére vonatkozó szabályozást azonban az idő már régen túlhaladta. Ma már szinte folyamatos, választástól választásig tartó versengés folyik, s így aligha meglepő, hogy több párt már korábban jelezte részvételét, bemutatta jelöltjeit.

Az Országos Választási Bizottság és a Legfelsőbb Bíróság szerint csak a hivatalosan kijelölt időszakban végzett politikai tevékenység számít kampányolásnak, ezekkel kapcsolatban lehet az illetékesekhez fordulni. A kampányidőn kívüli szórólapozás, plakátolás vagy a választók közvetlen megkeresése nem képezi részét a kampánynak.

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy kampányolás minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a politikai reklám és hirdetés, valamint a választási gyűlés.

A kampány végéig a pártok engedély nélkül készíthetnek plakátot (falragaszt, szórólapot, vetített képet, emblémát), mérettől és hordozóanyagtól függetlenül, de ezeken fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadás felelősének a nevét.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint jelentős versenyelőnyben vannak a Fidesz–KDNP jelöltjei az önkormányzati választás előtt, hiszen a legtöbb településen sikeres munkát végeztek. Deák Dániel emlékeztetett: a voksoláskor is fontos a pártreferencia, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az aktuális polgármesterek, illetve egyéni képviselők sokkal nagyobb támogatottságnak örvendenek, mint a pártok. 
A felmérések arra utalnak, hogy a választók összességében elégedettek a kormány és a kormánypártok vezette helyi önkormányzatok tevékenységével, s ez nagy valószínűséggel a választási eredményekben is megmutatkozik majd. Deák elmondta: Budapesten a jelenlegi főpolgármester, Tarlós István támogatottsága a legmagasabb, az ellenzéki jelöltek népszerűsége jóval kisebb, mint az övé.

A harmadik ciklusára készülő Tarlós röviddel a hivatalos kampánykezdet előtt úgy értékelte a helyzetet, hogy „meggyengült az ellenzéki pártelitek megélhetési alkuja, biznisze, az önkormányzati választási összefogás”. A másik oldal kampányát ugyanakkor felforgatásnak, destabilizációs kísérletnek nevezte.

Legfőbb riválisa, Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt azonnal visszavágott, megjegyezve: a voksolás tétje a fővárosban az, hogy a budapestiek visszaszerzik-e önrendelkezésüket saját településük felett. Szerinte a választás arról is szól, hogy le tudják-e győzni a „Fidesz bábját”, vagyis Tarlóst, aki „nem a budapestieket képviseli a kormánnyal szemben, hanem a kormány akaratát a budapestiek érdekeivel szemben”.

Odaszúrt az ellenzéknek Kósa Lajos is. A Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke lapinterjúban elmondta: a kormánypártok építkezést és fejlődést, az ellenzék békétlenséget kínál a választóknak. A politikus komoly indulatokra és hazugságokra, dezinformációkra számít az ellenzéki pártoktól a kampányidőszakban.

Azt üzente, hogy az emberek „ne adják a településük irányítását a Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció vezette ellenzék kezébe, mert azon az oldalon békétlenség van, háború és folyamatos gyűlölködés”. Arra biztatta a választókat, hogy a Fidesz–KDNP jelöltjeit támogassák.

Az ellenzéki Jobbik viszont úgy látja, hogy a kormányt képviselő fideszes helytartók és a lakosság érdekeit szolgáló lokálpatrióták között kell választani október 13-án. Jakab Péter, a párt frakcióvezetője a hétvégén kifejtette: a jobbikosok már tárgyaltak sok személlyel, hogy a városokat és falvakat visszafoglalhassák a Fidesztől, majd visszaadhassák azoknak, akik képesek tisztességesen újjáépíteni a településeket.