Ősztől megnyílik Rábénál is a határ

A határkőhöz vezető út építőmunkálatai szerb és magyar oldalon is a végéhez közelednek

Miklós Hajnalka

2019. augusztus 25., 12:48

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Májusban még csupán két napra nyílt meg Észak-Bánát csücskében a szerb–magyar–román hármashatár, de október elejétől várhatóan már rendes határforgalom valósulhat meg Rábé falu mellett. Mint azt Kern Imrétől, az építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott minisztérium államtitkárától megtudtuk, a határra vezető út építőmunkálatai folyamatban vannak, és akár másfél hónap múlva már ideiglenes útlevélkezelő objektumokkal bár, de megnyílhat a Rábé–Kübekháza közti határátkelőhely is. 

– Zajlanak az útépítő munkálatok, és várhatóan szeptember 15. és 20. között fejeződnek be. Ezek a munkálatok megközelítőleg 500 ezer euróba kerülnek, miközben 1,3 kilométernyi út épül ki a határig – vázolta fel kérdésünkre Kern Imre az építőmunkálatok jelenlegi ütemét. Rámutatott, Szerbia feladata a határátkelő megépítésével kapcsolatban a határra vezető út létrehozása volt, és ez a tervek szerint halad, hiszen nem történt olyan esemény, ami megállította volna, vagy ami miatt késnének az építkezéssel.

– A határmegnyitó – az ideiglenes épületekkel, amiket a magyar fél épít ki –, valamikor október első napjaiban, ám az is lehet hogy szeptember végén várható – mutatott rá az államtitkár, majd hozzátette: – A határőrző szervek számára a végleges objektumok valószínűleg majd csak később épülnek meg – mondta.

A Rábé–Kübekháza határátkelőhely projektumának összértéke 5,46 millió euró, ebből 4,64 millió eurót az Európai Unió, a Szerbia és Magyarország határon átnyúló IPA-projektumának köszönhetően fedez a két fél. Szerbiában 1365 méter utat újítanak fel, illetve építenek ki Rábétól az államhatárig. Ezt a Szerbia Útjai Közvállalat végzi. A tervdokumentáció ellenőrzését a Vajdasági Városépítési Intézet vállalta magára.

Mint azt még tavaly a két fél belgrádi közös megbeszélésén megtudtuk, a magyar félnek 2309 méter új külterületi utat kell kiépítenie és 844 méter, már meglévő, kübekházi belterületi szakaszt felújítania. Az építőmunkálatokat a Délút Építő és Bányászati Kft. végezte el 4,1 millió euróért.

Mint ahogy azt a Hódmezővásárhelyről, Szegedről és környékéről tájékoztató mcsipos.hu hírportál a Kübekháza Hírszolgálatra hivatkozva közzé tette, a határra vezető út már elkészült, a felhajtók és az átereszek építése zajlik éppen. A végéhez közeledik tehát annak az útszakasznak a megépítése is, amely Kübekháza faluközpontját köti össze a határkővel, illetve a vajdasági Rábé–Majdánnal.

Molnár Róbert polgármester információi szerint a határnyitásra várhatóan a két ország külügyminisztereinek részvételével, szeptember végén kerülhet sor.

A Rábé–Kübekháza és Óbéba hármashatáron csupán Rábé és Kübekháza között lesz lehetséges a határátlépés.

– Határátkelő csak Szerbia és Magyarország között létesül. Hármashatár létrehozása nem lehetséges, nincs is rá példa a mi vidékünkön, valamint a határ megnyitásáról szóló tárgyalásokban a román fél nem is vett részt. Szerbia és Románia között sem folynak megbeszélések ezen a ponton a határ megnyitásáról – tudtuk meg Kern Imrétől.

A Rábé–Kübekháza határátkelőhely is olyan kis határátkelő lesz, mint amilyen az Ásotthalom–Királyhalom, Röszke–Horgos II. és Bácsszentgyörgy–Haraszti határátkelőhely.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége