2024. április 25., csütörtök

A munka és az élet ünnepe

Bunyevác napok Újvidéken

Csütörtökön kora este Újvidéken megkezdődött a tradicionális Bunyevác kultúra napjai rendezvény, amelynek keretében a bunyevác aratóünnepséget, a Dužijancát is megtartották. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a bunyevác népviseletbe öltözött résztvevők zenés felvonulásával kezdődött az ünnepség, a felvonulók Újvidék központját járták be.

Dragana Milošević tartományi kulturális és köztájékoztatási titkár is jelen volt a felvonuláson, amelyet követően a Kulturális Központban megtartott ünnepi akadémián hangsúlyozta, a bunyevác nemzeti ünnep olyan alkalom, amelyre egész Vajdaság büszke.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Vajdaságban széles körű kisebbségi kultúra van jelen, ezek a kisebbségek védik és ápolják saját hagyományaikat, írásukat, nyelvüket, kultúrájukat és szokásaikat, s ezek a napok a munka és az élet ünnepe, amire mindannyian büszkék vagyunk, hiszen egy olyan nép jelképe, amely századok óta velünk él – fogalmazott a titkár, emlékeztetve, hogy csak a múlt iránti kölcsönös tisztelet alapjáról tudunk a jövőre nézni.

Milošević kiemelte a nagy nemzetgyűlés 101. évfordulóját, amelyen annak idején Vajdaság Szerb Királysághoz való csatlakozásáról döntöttek. Ebben a bunyevácoknak is nagy szerepük volt, mondta, hozzátéve, ebből fakad a mai feladat, ami az egység és egymás mellett élés megőrzésében áll.

Dr. Suzana Kujundzić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke szerint rendkívül fontos a Dužijanca megünneplése, hiszen nagy része van a bunyevác nyelv és kultúra megőrzésében, és erősíti közösségük identitását.

A bunyevácok nemzetgyűlésben játszott szerepéből, illetve a Dužijancából fakadó büszkeségre hívta fel a figyelmet Mirko Bajić, a Bunyevác Nemzeti Tanács alelnöke is, aki a rendezvényt szervező Bunyevác Kulturális Központ képviselője, Svetlana Babić nevében is köszöntötte a jelenlevőket.

Újvidék város képviseletében Aleksandar Petrović, a polgármester tanácsadója szólalt fel.