2024. április 25., csütörtök

Békepiknik volt Törökbecsén

Az Aracs 95 Polgárok Egyesülete szervezésében a hétvégén Törökbecsén Békepiknik Európáért címmel tartottak rendezvényt. A háromnapos esemény keretében Az Unió felé címmel Szekeres Ildikó, a Europe Direct szegedi irodavezetője tartott előadást Szerbia tagjelölti státuszáról, kiállításon mutatták be az euró első húsz évét, emellett pedig hátrányos helyzetűeknek szervezetek ruhagyűjtést, és a Vöröskereszt is bemutatta a tevékenységét.

– A rendezvénnyel a 20 évvel ezelőtti, a délszláv konfliktust lezáró béketárgyalásokról szerettünk volna megemlékezni. A programot az Európai Bizottság támogatja, és a pályázati program fő célkitűzése az Európai Unió polgárainak az ismerkedése, hiszen a kapcsolatokat csakis személyes találkozásokkal lehet elmélyíteni – mondta el Link Lajos, az egyesület elnöke. A rendezvényen beszélgetéssel emlékeztek a délszláv háborúra, és a konfliktusok intelligens lezárásának jó példáit (Elysée-szerződés, EU-s béketárgyalások Koszovóban) is bemutatták a résztvevőknek.

A rendezvényre Szlovákiából, Magyarországról és Romániából érkeztek partnerszervezetek. A szervezők a vendégekkel az aracsi pusztatemplomhoz és a Sóskopóra is ellátogattak.