2024. március 28., csütörtök

Megújuló zeneiskola, épülő diákotthon, új munkahelyek

Topolyán járt a tartományi házelnök és a kormányfő – Pásztor István és Igor Mirović is példaértékűnek nevezte a látottakat

Pásztor István a tartományi képviselőház elnöke és Igor Mirović tartományi kormányelnök tegnap Topolyára látogatott.

Látogatás az Em Commerce bútoripari vállalatban (Tóth Péter felvétele)

Látogatás az Em Commerce bútoripari vállalatban (Tóth Péter felvétele)

Először az EM Commerce bútorgyárat tekintették meg, ahol a közelmúltban tartományi támogatásból húsz új munkahelyet létesítettek. Gyantár Lajos alapító és fia, Igor, aki tulajdonos és ügyvezető is egyben, végigkalauzolták vendégeiket a 21. század követelményeinek megfelelő új üzemben. Bemutatták a korszerű gépekkel felszerelt, új, automatizált részleget, melyet önerőből, az OTP Bank hiteléből és a Prosperitati Alalpítvány támogatásából hoztak létre, és további húsz új munkahely létesült.

A topolyai zeneiskolában Diósi Rózsa igazgató kalauzolta a vendégeket. Megtekintették az éppen zajló felújítási munkálatokat. A vendégek ezt követően a Mezőgazdasági Iskola melletti diákotthonhoz is ellátogattak, ahol Kislinder Gábor polgármester fogadta őket. Szeptember végéig elkészül a mintegy száz diák elszállásolására alkalmas épület, befejezéséhez a tartomány is anyagi segítséget nyújtott. Végül a TSC Labdarúgó Akadémián Zsemberi János, a TSC elnöke bemutatta a rangos vendégeknek az épülő centerpálya makettjét és az akadémia épületkomplexumát.

A topolyai EM Commerce bútoripari vállalat egy teljesen új üzemet épített, ahol többek között egyedi bútorok gyártására is lehetőség van, valamint a bútorgyártáshoz elemeket, félkész termékeket is gyártanak. A beruházás értéke mintegy 3 millió euró. Közel 1 milliónyit a Prosperitati Alap pályázatán nyertek el, szintén közel egymilliót a saját forrásaikból biztosítottak, és az OTP Bank 1,2 millió eurós hitellel járul hozzá a megvalósításhoz. Ily módon húsznál is több új munkahely létesült az üzemben. A meglévő részlegben a tartományi támogatásnak köszönhetően szintén mintegy húsz új munkahelyet tudtak nyitni. A látogatás során elhangzott, folyamatos fejlesztésekkel, a kapacitások bővítésével és a vevőkör korrekt kiszolgálásával sikerült elérniük, hogy a szerbiai bútorgyártás ágazatában piacvezető céggé nőtte ki magát a topolyai EM Commerce.

ÚJ TETŐ A ZENEISKOLA ÉPÜLETÉN

Megújul a Zeneiskola épülete (Tóth Péter felvétele)

Megújul a Zeneiskola épülete (Tóth Péter felvétele)

A topolyai Alapfokú Zeneiskolában Diósi Róza igazgatónő fogadta a tartományi vendégeket, akik megtekintették a kívül és belül is zajló felújítási munkálatokat. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság közel 5 millió dinárt hagyott számukra jóvá. Az iskola tetőszerkezete már nagyon rossz állapotban volt. Diósi Rózsa elmondta, hogy tavalyelőtt két új tantermet alakítottak ki, a múlt évben pedig a koncertterem felújítására is sor került. A tartományi kormányfő a tervekről, további igényekről is érdeklődött. Az igazgatónő elmondta, hogy egy nyári szabadtéri színpad kialakítását is tervezik, illetve sokat segítene egy új zongora megvásárlása. Mirović a jövőbeni támogatásáról is biztosította az intézményt. A vendégek kíséretében volt Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök, oktatási titkár, valamint Nikola Žeželj, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség igazgatója is.

HAMAROSAN ELKÉSZÜL A DIÁKOTTHON

Szeptember végéig elkészül a mintegy száz diák elszállásolására alkalmas topolyai diákotthon (Tóth Péter felvétele)

Szeptember végéig elkészül a mintegy száz diák elszállásolására alkalmas topolyai diákotthon (Tóth Péter felvétele)

A tervek szerint szeptember közepére elkészül a topolyai diákotthon épülete. A berendezése, bebútorozása pedig azt követően fog megtörténni. Az épületben negyvenhárom kétszemélyes szoba várja majd a középiskolásokat a 2020/21-es tanévtől. A szokásos kollégiumi tartalmak, konyha, étkezőrészleg, tanulószoba és egyéb hasznos részlegek is a rendelkezésre állnak majd. Kislinder Gábor községi elnök ismertette, hogy az objektum befejezésére 25 millió dinárt biztosítottak a tartományi költségvetésből, és további 50 milliót a községi költségvetésben irányoztak elő. Kislinder elmondta azt is, hogy a Topolyán jelenleg működő három középfokú oktatási intézményben mintegy 1200 diák tanul. A tanulók 65 százaléka utazó diák, de közülük a közelebbi településeken lakók valószínűleg nem igényelnék a kollégiumi szolgáltatásokat. A Mezőgazdasági Iskolában viszont a diákok 80 százaléka utazik, és közülük sokan távolabbi településekről ingáznak, illetve sokan vannak közöttük bentlakók is. A környéken ugyanis nincs hasonló középfokú oktatási intézmény.

AZ AKADÉMIA KISUGÁRZÁSA

A vendégek és az önkormányzat képviselői a TSC Labdarúgó Akadémiát is megtekintették. Zsemberi János, a TSC elnöke mutatta be az épülő centerpálya makettjét és az akadémia épületkomplexumát is. A tartományi kormányfő is elismerően szólt a TSC szuperligás szerepléséről. Úgy vélte, az ambiciózus, jól felkészített gárda új színt vitt a legmagasabb rangfokozatba, mindez pedig az eredményeken, de még a nézőszámon is meglátszik. Zsemberi az épülő centerpályáról elmondta, hogy nem ez lesz a legnagyobb, de ez lesz a legmodernebb pálya az országban, ha elkészül. A mintegy 4000 férőhelyes, többfunkciós sportlétesítmény a városi stadion helyén épül.

Látogatásukat összegezve Pásztor és Mirović is elmondták, figyelemre méltó az, ami Topolyán történik, a pozitív hangulat mindenhol érezhető. Munkahelyeket teremtenek, oktatási épületeket újítanak fel, sportolási lehetőségeket biztosítanak. Kislinder Gábor községi elnök beszélt a tervekről is, a folyamatban lévő projektekről, többi közt kiemelte a szennyvíztisztító megépítésének projektjét, valamint az ipari parkban zajló fejlesztéseket, melyek nyomán további új munkahelyek létesülhetnek Topolyán. A tervek szerint hamarosan megkezdi majd működését a tejgyár is. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy már a napokban kiírják a topolyai szennyvíztisztító kiépítésének közbeszerzését. A tartományi kormány az idén 191,5 millió dinárral támogatja a projektumot.

Igor Mirović hangsúlyozta, a tartományi kormány jelentős összegekkel támogatta a topolyai fejlesztéseket. Az elmúlt három évben sokat fektettek az általános iskolai és középiskolai oktatásba, az ipari övezetbe, amelyben jelenleg négy cég működik, az év folyamán pedig további két cég nyitja meg üzemét. A kormányfő szerint szemmel látható a különbség a mai Topolya és az öt–tíz évvel ezelőtti Topolya között. Mirović azt is elmondta, hogy a jövő héten összehívják a vajdasági önkormányzatok vezetőit, hogy megkezdjék a Nemzeti Beruházási Terv elkészítését.

Pásztor István szerint is érezhető a pozitív hangulat.

– Topolyát most egy olyan politikai erő vezeti, amit a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt képez, és amely felnőtt a feladatokhoz, amelynek van víziója. Egészen biztos vagyok abban, hogy Topolya fejlődési pályán van, és ez a topolyaiaknak olyan körülményeket fog biztosítani, amilyenek megfelelnek a 21. század civilizációs emberi elvárásainak – fogalmazott a házelnök.